Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
14 Вересня 2020

ЯК КАМ’ЯНЧАНИ ЖИТИМУТЬ У «ПОМАРАНЧЕВІЙ» ЗОНІ

Відсьогодні, 14 вересня, Кам’янець-Подільський – вперше у «помаранчевій» зоні. Із «жовтої» наше місто було переведено рішенням Державної комісії ТЕБ і НС, зважаючи на погіршення епідситуації й збільшення кількості хворих на коронавірусну інфекцію. Як житимемо за новими «кольоровими» правилами «Подолянин» з’ясовував у керівника оперативного штабу з ліквідації НС, заступника міського голови Василя СУКАЧА:

– Додатково до протиепідемічних обмежень, передбачених для «зеленої» та «жовтої» зони, додається ще декілька заборон. Як і у «жовтій», так і «помаранчевій» забороняється робота хостелів, розважальних закладів, нічних клубів, ресторанів тощо з 24.00 до 7 ранку, проведення масових заходів у закладах громадського харчування у кількості більше ніж 20 осіб. Додається у «помаранчевій зоні» заборона на проведення масових заходів – культурних, спортивних, соціальних, релігійних, рекламних тощо – за участю більш як 220 осіб та не більше однієї особи на 10 кв. метрів площі. Тобто, якщо ми хочемо провести захід на відкритому повітрі, скажімо у Старому місті чи Європейській площі, у нас повинно бути не більше 220 осіб і одна людина має бути на 10 кв. метрів. Діяльність спортивних залів, фітнес-центрів дозволяється лише при умові, що на 10 кв.м. перебуватиме лише одна особа. У закладах, площею у 100 квадратів, одночасно дозволяється перебувати 10 особам. Заклади громадського харчування можуть приймати всередині приміщення відвідувачів, але не більше як у кількості 50% від посадкових місць, тобто наповненість має бути наполовину від наявної кількості місць у ресторані, кафе тощо.
Забороняється проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, але дозволяється надання меддопомоги внаслідок ускладнення перебігу вагітності, роділлям, породіллям, новонародженим; пацієнтам з онкологічними захворюваннями (крім надання паліативної меддопомоги), проведення інших невідкладних і термінових заходів з госпіталізації, якщо внаслідок їх перенесення існує значний ризик для життя або здоров’я людей.
Що найбільше нас непокоїть, то це перевезення пасажирів автомобільним (крім таксі) та міським транспортом у міському, приміському, міжміському, міжрайонному сполученні у кількості більш як 50% кількості місць для сидіння, передбачених технічною характеристикою транспортного засобу. Тобто, скажімо, маршрутка має 18 посадочних місць, то у ній дозволяється перевозити лише 9 пасажирів. З маршруткою можуть виникати проблеми, бо перевізникам доведеться їздити у збиток.
Робота шкіл і дитсадків й надалі продовжуватиметься з дотриманням усіх санітарно-гігієнічних правил.
Також Василь Олександрович розповів і про ситуацію з коронавірусом у місті. За станом на 13 вересня, у місті маємо 154 активних хворих на ковід, з яких 6 медиків і 7 дітей. На стаціонарному лікуванні перебувають 20 осіб, решта – амбулаторно. Якщо наприкінці минулого тижня на самоізоляцію було відправлено три класи, то нині їх уже п’ять:
– Наразі на дистанційному навчанні перебувають 3А і 3Б НВК №9, де ковід підтверджений у двох вчителів, 4В та 8А ЗОШ №7. А також відсьогодні ми припинили роботу 8Б класу у СЗОШ №5, де захворіла дитина. Усі садочки працюють у штатному режимі, жодної групи ми поки що не закривали. Щодо 16 садочка, де коронавірус підтвердився у медсестри, маємо ще дитину старшої групи із підозрою, але вона садочок не відвідувала. Жодних нових випадків захворювання у цьому садочку більше не зафіксовано.
У разі, якщо в школі чи садочку буде зафіксовано спалах, комісія прийматиме рішення про закриття, – додав Василь Олександрович.

Як повідомив сьогодні вранці міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, загалом в місті школу не відвідують 157 учнів.