Четвер, 28 Березня 2024 р.
18 Вересня 2020

ПРО ТОЛОКУ, РОЗКРИТТЯ ЗЛОЧИНІВ І НОВІ РОБОЧІ МІСЦЯ

Проблемні питання води, доріг, крадіжок, робочих місць, а також тему відродження народних звичаїв порушували в селах нашого району.

ВІДТВОРЮВАЛИ НАРОДНІ ТРАДИЦІЇ – ВІДІРВАЛИСЯ ВІД ДУШІ

Співали на все село, місили глину, їздили на возі кіньми, раділи від душі. Так працівники культури Гуменецької ОТГ провели обряд толоки. До етнографічного і такого корисного заходу долучилися як жінки, так і чоловіки. Вбравшись у вишиванки і озброївшись гарним настроєм, відтворили традицію, яка ще не так давно була неодмінним атрибутом селян. Неперевершені світлини із заходу можна передивитися на сторінці культури Гуменецької ОТГ «Громада Гуменецька» у фейсбуку.

– Молодці! Гарний захід! Згадали, якою колись була толока, де збиралися бідні, але дружні сусіди і будували хатинки. Подяка культорганізаторам, Валентині Свідерській, працівникам культури та жителям сіл Вербка та Гуменці, – так прокоментувала подію голова Гуменецької ОТГ Інна АБДУЛКАДИРОВА.
Захід працівники культури провели не лише для душі, а й для участі в обласному фольклорному конкурсі.

НЕ ВОДОЮ ЄДИНОЮ

Неабиякого значення розвитку куль­тури громади надають і в Староушиць­кій ОТГ. 10 вересня в Староушицькій селищній бібліотеці відбулася презентація монографії «Болохівська земля ХІІ-ХІІІ ст. Історія, матеріальна культура, економіка». Автором праці є Василь Якубовський, кандидат історичних наук, доцент, професор кафедри історії України К-ПНУ ім.Івана Огієнка, завідувач кафедри гуманітарної підготовки та туризму ПВНЗ «Хмельницький економічний університет».
На сайті громади зосередились і на інших не менш важливих питаннях.
У Старій Ушиці забезпечення во­дою – особливе й дуже важливе питання. Тому керівництво громади завжди тримає його на контролі. Минулої п’ятниці, 11 вересня, було проведено заміну насоса на 5-й свердловині насосної станції першого підйому. Продовжуються роботи щодо заміни застарілих труб водомереж населеного пункту. Минулого тижня роботи із прокладання труб виконувалися на вулицях Ушицькій, Кривчанській, Свободи.
Розкрили також і деталі спецоперації. Вночі 1 вересня сталося пограбу­вання приміщення магазину «Надія» смт Стара Ушиця. Однак оперативно спрацювала поліція. Представники Кам’янець-Подільського РВП спільно з поліцейським офіцером громади Владиславом Мандзюком встановили особу злочинця та 4 вересня його затримали. Велику допомогу в розкритті злочину надав відеозапис із цього приміщення, що вкотре доводить необхідність встановлення такого обладнання з метою безпеки.

ВБОЛІВАЮТЬ ЗА РОБОЧІ МІСЦЯ

15 вересня відбулося засідання чергової сесії Жванецької ОТГ. На сесію було винесено низку питань: внесення змін до сільського бюджету на 2020 рік, внесення змін до структури, штатної чисельності та штатних розписів закладів загальної середньої освіти Жванецької сільської ради, надання матеріальної допомоги жителям громади (які цього потребують) та багато іншого.
Одним із важливих питань було укладання договору між Жванецькою сільською радою та фермерським господарством «Пан Індик – 1». Саме з ініціативи сільського голови Тетяни Криворучко та за сприяння депутата Жванецької сільської ради Руслана Чернія в громаду було залучено інвесторів, які вже майже рік успішно працюють у селі Руда: функціонують ферма з вирощування індиків і забійний цех із переробки сировини. Наразі ферма «Пан Індик – 1» буде ще і в селі Сокіл, а це нові робочі місця.
А Пановецька сільрада, яка поки що працює окремо, але, згідно з планом об’єднання тергромад, має приєднатися до Слобідсько-Кульчієвецької ОТГ, взялася за дороги. Триває капремонт відрізка протяжністю 140 метрів на вулиці Михайлівській у с.Цибулівка. На це з бюджету Пановецької сільради виділено 280 тис. грн.

За матеріалами пресслужб ОТГ і Кам’янець-Подільської РДА.