П'ятница, 29 Березня 2024 р.
25 Вересня 2020

МІСТО ДУМАЄ, КУДИ ДІВАТИ ХВОРИХ

Ще не оговтавшись від першої хвилі коронавірусу, ми плавно перейшли в другу. Темпи поширення захворювання вражають. Боляче те, що не до кінця вивчений вірус відбирає людські життя. Від минулої п’ятниці через ускладнення в місті померли три жінки – 73, 69 та 82 років.

За словами голови оперативного штабу з ліквідації НС, заступника міського голови Василя СУКАЧА, з 20 вересня і за станом на 11.00 24 вересня в місті зареєстровано 35 нових хворих, а за минулий тиждень – 77.

– Із 24 вересня відновили роботу двох класів ЗОШ №7, які два тижні перебували в самоізоляції. Плануємо, що з понеділка до школи повернуться учні двох молодших класів НВК №9. На дистанційному навчанні поки що залишиться 8-Б СЗОШ №5 і 11 клас 10 школи. На щастя, нових класів не додалося, – сказав Василь Олександрович.
Оскільки хворих дедалі більшає, місто розглядає можливості перепрофілювання додаткових площ.

Ріст захворюваності призведе до того, що треба буде думати про додаткові зусилля, – вважає начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – Наразі хворих кам’янчан госпіталізують до Кам’янець-Подільської ЦРЛ. Але чи вистачить там потужностей, зважаючи на темпи поширення вірусу? Тому розглядаємо можливість перепрофілювання наших площ, куди б могли поміщати хворих із підозрою. Адже наразі інфекційне відділення переповнене, там перебувають хворі, які ще не отримали результатів ПЛР. Бо вже декілька тижнів до міста із затриманням надходять висновки з обласної лабораторії. Скажімо, маємо пацієнта, в якого всі симптоми ковіду, але майже два тижні він чекає на результат тесту й лікується вдома. Наразі в області знаходяться матеріали 100 наших хворих і щодня додаються нові. Також наш головний біль – брак спеціалістів.
Недавно під час обласного брифінгу зазначили, що розглядається питання про повне перепрофілювання Кам’янець-Подільської ЦРЛ на надання допомоги хворим на COVID-19. Пацієнтів з іншими хворобами направлятимуть до Кам’янець-Подільської міської лікарні.

– За станом на 24 вересня, в ЦРЛ госпіталізовано 40 хворих на коронавірусну інфекцію. Для таких пацієнтів у нас облаштовано 50 ліжок, ще 50 діагностичних, куди поміщаємо людей із підозрою. За потреби можемо розгорнути ще 50. У разі повного перепрофілювання нашої ЦРЛ у лікарню для хворих на ковід, можемо облаштувати 220 місць, але за умови, що нам додадуть ще лікарів-анестезіологів – своїх у штаті маємо лише 6, і їх недостатньо, – прокоментував в.о. головного лікаря Кам’янець-Подільської ЦРЛ Віталій ШЕВЧУК, який, до речі, недавно знову переміг у конкурсі на цю посаду.
До слова, під час обласного брифінгу стало відомо, що серед останніх виявлених випадків захворювання є працівники Гуменецької сільради і К-ПНУ.

За інформацією Кам’янець-Подільської РДА, на 24 вересня в районі всього зареєстровано 260 випадків захворювання на COVID-19. 105 жителів району лікуються, з них 25 – стаціонарно, 80 – амбулаторно. Одужали 148 людей та 7 померли.