П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
25 Вересня 2020

УРОЖАЙ ЗБИРАЮТЬ, ПАЙОВИКІВ НЕ ЗАБУВАЮТЬ

Погода сприяла, і аграрії нашого краю успішно зібрали ранні зернові та зернобобові культури й приступили до збирання пізніх зернових і технічних культур.

Урожай збирають і про пайовиків не забувають. Як повідомляють у Кам’янець-Подільській РДА, за станом на 24 вересня, аграрії виплатили орендної плати на загальну суму понад 106 млн грн, або 61% від суми, яка підлягає нарахуванню. При цьому агроформування сплатили податок із доходів фізичних осіб на загальну суму більше як 19 млн грн. Площа орендованих земельних часток майже 53 тис. га. В коло звітності входять 63 орендарі. За оренду 1 га землі в середньому по району нараховують 3286 грн, що на 1 пай становить 6901 грн.
Середній відсоток виплати орендної плати по району – 10,2 %.
Більше як 11% від нормативно-гро­шової оцінки землі виплачують агроформування: ТОВ ВФ «Гуменецьке», ПП «Авант Агро», ФГ «Колос Агро», СТОВ «Гарант», ПП «Аг­рарна компанія – 2004», ТОВ «Енселко Агро», ТОВ «Промінь Галичина», ПП «Глорія Дей», а також філії «Кам’янець-Подільська» та «Мрія» ТОВ СП «НІБУЛОН».
Паралельно зі збиранням урожаю, в серпні аграрії сіяли озимий ріпак. Площа немала – 4 тис. га. Однак більшість посівів перебувають у незадовільному стані, отримані сходи нерівномірні через відсутність необхідного запасу вологи. Її відсутність також негативно впливає на посівну кампанію озимих зернових колосових культур, яка розпочалася в І декаді вересня. Сільськогосподарські підприємства посіяли 3,7 тис. га озимої пшениці та 0,15 тис. га озимого жита. Але більшість аграріїв урожай закладатимуть після поповнення запасу вологи в грунті. Враховуючи, що оптимальні строки сівби озимих культур до 5 жовтня, є сподівання, що посівна озимих зернових культур буде проведена в оптимальні строки.