П'ятница, 29 Березня 2024 р.
2 Жовтня 2020

ЦРЛ ДОДАСТЬ ЩЕ 50 ЛІЖОК

Маловивчений вірус не поспішає із нами прощатися, натомість продовжує панування. Найстрашніше, що вже декілька тижнів поспіль через ускладнення коронавірусної інфекції помирають земляки. І цього тижня маємо 4 летальні випадки. Померли дві жінки – 72 і 62 років та два чоловіки – 43 та 82.

Про захворюваність у місті, затримку із висновками ПЛР-тестів в області, відновлення роботи класів йшлося під час чергового брифінгу, що відбувся 30 вересня в міськраді.

– Поки що на дистанційному навчанні залишається лише 11 клас у ЗОШ №10, решта вже навчаються в стінах школи, – повідомив голова оперативного штабу з ліквідації НС, заступник міського голови Василь СУКАЧ. – Плануємо, що з наступного тижня і 11-класники приступлять до навчання у школі. Щодо садочків, то там захворюваність на коронавірусну інфекцію фіксується переважно у працівників, а не дітей. У понеділок мали прикрий випадок – від ускладнень коронавірусу померла 72-річна жінка, яка працювала кухаркою в 23 садочку. У цьому ж закладі вихователькою працює її донька, яка наразі перебуває в самоізоляції. Нових випадків захворювання в садочку не зафіксовано. Відвідують цей заклад 192 дитини, тому ми мусили діяти екстрено і відшукали нових кухарів, аби не припиняти роботу дошкільного закладу.
З обмеженою кількістю відвідувачів працює департамент соцзахисту, де коронавірус підтвердився у трьох працівників, і маємо ще декілька підозр. Схожа ситуація і в департаменті гуманітарної політики, де більшість працівників похворіли. На лікарняному і заступник міського голови Вадим САВЧУК.
Від 14 вересня Кам’янець-Подільський перебуває в «помаранчевій» зоні. А доки всі вже звикли до проживання за новими правилами, серед містян активно ведуться розмови, мовляв, у жовті потрапимо до «червоної» зони, і все знову позакривають.

– Багато запитань надходить від батьків і вчителів, чи будемо ми переходити в «червону» зону, бо очікують, що в жовтні може побільшати хворих, як це відбувається щороку, – продовжує Василь Олександрович. – Але рішення щодо зонування приймаємо не ми, а державна комісія ТЕБ і НС. Ми отримали роз’яснення, що навіть у разі переходу в «червону» зону, школи та садочки масово не закриватимуться. Розпорядження про тимчасове припинення їхньої роботи має прийняти міський голова в разі, якщо 50% груп у садочку або більше половини класів у школі підуть на самоізоляцію. Наприклад, у школі 50 класів, і якщо 25 – на самоізоляції, тоді готується розпорядження про закриття. Наразі невідомо, як працюватиме у «червоній» зоні громадський транспорт.

Уже не один тиждень до міста із запізненням надходять висновки ПЛР-тестувань з обласної лабораторії. І хоча вона вже збільшила свої потужності й опрацьовує близько 800 тестів за добу, однак цього замало, аби вдовольнити потреби всієї Хмельниччини. Наразі до Кам’янця надходять висновки досліджень матеріалу, який надали ще 22-23 вересня.

– 29 вересня відправили до лабораторії близько 90 тестів, – каже начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – Коли отримаємо висновки – невідомо. Але за кожним випадком – люди, певні кола спілкування. До слова, Кам’янець-Подільська ЦРЛ рішенням обласної комісії ТЕБ і НС від 25 вересня перепрофільована в заклад для лікування пацієнтів із ковід на 200 ліжок. Рішення опрацьовується, співпраця з районом триває, але водночас маємо й проблему – кадрове забезпечення. Райлікарня просить нас надати таких фахівців, як анестезіологи та інфекціоністи. Але нам самим їх бракує. Скажімо, в Перинатальному центрі 6 анестезіологів-реаніматологів, із них один дитячий ургентний, 5 – у дитячій реанімації, інфекціоністи відсутні. Серед пацієнтів центру – 40 жителів нашого району, а в дитячому стаціонарі – 15. Кам’янець-Подільська міська лікарня має одного інфекціоніста дитячого і 0,5 – для дорослих. Ситуація загрозлива, бо якщо хтось вийде зі строю, не буде кому лікувати пацієнтів. У лікарні маємо 7 анестезіологів-реаніматологів. Із них один на лікарняному, ще один – поважного віку, але його немає кому замінити. Інші 5 забезпечують роботу кардіологічного, хірургічного, травматологічного, урологічного та інших відділень.
Із 1 вересня ми почали вести щоденну статистику щодо ургентних хворих. За місяць прийнято 545 ургентних хворих, із них 370 – жителі міста, 97 – Кам’янець-Подільського району, 175 – з інших районів. Адже ніхто не відміняв інших патологій, де щодня потрібно надавати допомогу. Тепер район бере на себе тягар ковідівського напрямку, ми маємо забезпечити ургентацію по інших патологіях. Додам, що за 8 місяців від інфарктів померли 15 кам’янчан, від інсультів – 44, від онкології – 94. Інші патології, на жаль, теж дають жахливу статистику щодо смертності.

Майже всі регіони України зіткнулися з тим, що лікувати хворих немає кому. Частина медиків через мізерні зарплати звільнилися ще до початку пандемії, дехто – вже з приходом коронавірусу на наші землі. На думку Василя Сукача, вирішити кадрову проблему може довгоочікуване підвищення зарплатні:

– Подано всі документи в НСЗУ, і наші медпрацівники чекають на нову оплату праці. Думаю, що уряд таки ухвалить рішення, і ті слова, що звучать не один місяць і про 300% надбавки, і про нові підвищені зарплати нарешті стануть дійсністю, та НСЗУ виділить ці кошти. Розумію, що «Велике будівництво» – це добре, ми будуємо стадіони і дороги. Але якщо повимирає більша частина України, то хто по тих дорогах буде їздити? Весь можливий ресурс держави треба кинути на боротьбу з пандемією.

Як завше, на завершення брифінгу прозвітували про перевірки робочою групою суб’єктів господарювання. За словами представника управління з питань НС та ЦЗН міськради Володимира СЛЮСАРЧУКА, за минулий тиждень здійснено 33 перевірки і складено 7 адмінпротоколів. Зокрема, перевірено ЗДО №1 та №3, коледж культури і мистецтв та один із його гуртожитків.

Не встигла Кам’янець-Подільська ЦРЛ перепрофілюватися під хворих на ковід, як з’явилася інформація, що медпрацівники інших відділень підпадають під лезо скорочення. Щоправда, це спростував головний лікар ЦРЛ Віталій ШЕВЧУК:
– Наразі лікарня працює у штатному режимі, є можливості налагодити процес так, аби не постраждали інші відділення. Скажімо, є хворі, котрі вилікувалися від коронавірусної інфекції, але хвороба дала ускладнення на серце, або ж вони мають цукровий діабет і мусять долікуватися. Наразі маємо діагностичне відділення на 50 ліжок, куди потрапляють люди з підозрою, і відділення для підтверджених хворих на коронавірус, теж на 50 ліжок. Наступного тижня в окремому корпусі облаштуємо ще 50 ліжок. Медпрацівники інших відділень як працювали, так і працюватимуть. Тому поки що працюватимемо так, а далі все залежатиме від ситуації.