Субота, 20 Квітня 2024 р.
30 Жовтня 2020

ДЕСЯТЬ ІЗ ХВОСТИКОМ!

Недовго тішилися українці низькими цінами на газ. Влітку вартість блакитного палива таки радувала, щоправда, споживачі використовували по декілька кубів і, відповідно, сплачували мізерні суми. А ось із настанням осені, коли листя на деревах почало падати додолу, ціна на газ, натомість, поповзла догори. Та й використовувати його українці почали активніше.

Як повідомляє пресслужба ТОВ «Хмельницькгаз Збут», ціна природного газу для побутових споживачів у листопаді становитиме 8,87555 грн за 1 куб. м, що дорівнює 0,8352 грн за кВТ-год.

– Після скасування державного регулювання цін на газ для населення вартість блакитного палива в Україні безпосередньо залежить від котирувань на європейських енергетичних біржах (NCG, TTF), адже в балансі газу лише половину складає ресурс вітчизняного видобутку, решта імпортується.
Цієї весни ціни на газових хабах Європи знизилися до історичного мінімуму. Втім із наближенням опалювального сезону блакитне паливо стрімко подорожчало. Наразі вартість газу з урахуванням доставки до кордону України на TTF складає понад 8 тис. грн за тисячу кубометрів. До цієї суми потрібно додати ще плату за вхід в українську газотранспортну систему (176 грн за тисячу куб. м), тариф на транспортування газу магістральними газопроводами територією України (164 грн) і націнку постачальника, що необхідна для підтримки роботи мережі відділень, кол-центру, онлайн-сервісів, друку та доставки рахунків за газ.
Ресурс вітчизняного видобутку на Українській енергетичній біржі сьогодні коштував 6700 грн за тисячу куб. м на умовах передоплати. Втім обсяги угод на УЕБ незначні. Таким чином, враховуючи імпортні паритети, вартість блакитного палива в Україні також зросла.
Проте вже після новорічних свят природний газ почне традиційно дешевшати, – йдеться у поясненні пресслужби товариства.

Нагадаємо, що, крім квитанції за газ, ми змушені сплачувати ще й за його доставку. Якщо все підсумувати, то куб газу нині обходиться у 10 грн із хвостиком.