Середа, 08 Травня 2024 р.
9 Листопада 2020

«КАМЯНЧАНИ, ДОПОМОЖІТЬ СОБІ І ЛІКАРЯМ!»

Про місця для хворих на ковід, забезпеченість киснем, брак медпрацівників, обласну перевірку закладів освіти, можливості розгортання додаткових місць, – ці та інші питання обговорили під час сьогоднішнього брифінгу, що відбувся у міськраді.

У місті за станом на сьогодні 844 активних хворих, 70 з яких госпіталізовано, – зазначив голова оперативного штабу з ліквідації надзвичайних ситуацій, заступник міського голови Василь СУКАЧ, – За 6, 7 і 8 листопада у місті зафіксовано 171 особу, в якої діагностували ковід. За попередній тиждень маємо 294 хворих.
Щодо шкіл, то наразі лише четвертий клас гімназії №14, де похворіли діти, перебуває на дистанційному навчанні. У місті майже 10 тисяч 500 учнів, з них хворих лише 5%, тому немає потреби закривати школи і всіх відправляти на дистанційне навчання. Сьогодні відновив роботу садочок №22. Загалом дошкільні заклади відвідують сьогодні 62% дітей, в той час як минулого тижня відвідуваність становила 50% (понад 4000 малюків).
На жаль, Кам’янець входить у четвірку міст, де захворіло найбільше лікарів. Від початку пандемії в області занедужало 1405 медпрацівників, з них 102 – з нашого міста.

На тому, що ситуація із захворюваністю у місті надскладна, акцентував увагу начальник міськуправління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК:

– Така кількість хворих медпрацівників говорить про те, що ми маємо певний цейтнот з кадрами. Кадрове забезпечення залишається надважливе. Наразі у терапевтичному відділенні на вулиці Матросова розгорнуто 80 ліжок для хворих на ковід і практично всі на сьогодні заповнені і забезпечені киснем на 81%, як того вимагає уряд і МОЗ. Але є проблема: якщо будемо продовжувати розгортати ліжка, буде потреба у додаткових зусиллях щодо кисневого забезпечення. Бо кисневі балони – це вчорашній день, оскільки швидко втрачають свої функції. Є новітніші технології – це кисневі концентратори, кріоциліндри. Можливо з часом буде облаштована киснева станція, що централізовано подаватиме кисень по корпусам. На сьогодні у нас закуплено 8 кисневих концентраторів і ще 10 замовлено. Щодо кріоциліндрів, то 5 орендуємо, 2 замовлено і ще 2 нам обіцяє область. За останню добу використано 360 літрів кисню. Це мало чи багато? Це немало, і разом з тим небагато. Одна точка забирає 10 літрів кисню в хвилину, якщо це перемножити на години і на кількість розгорнутих ліжок, йтиметься про тисячі літрів кисню.

Щодо фінансів, то маємо додатково з держави і області 654 тисячі гривень – на концентратори і кріоциліндри, 705 тисяч гривень на кисневу мережу. 5 мільйонів 355 тисяч гривень – зафіксована сума, яка буде відшкодована НСЗУ міській лікарні, яка підписала пакет на лікування хворих на ковід. Але поки що ці кошти теоретичні – практично ще не надійшли.

Сьогодні, за словами Юрій Васильовича, надходить чимало скарг від містян через відмову у госпіталізації. Така ситуація склалася через новий наказ МОЗу, де чітко прописано, що легкий перебіг хвороби лікується вдома, аби медична галузь не захлинулася.

– У наказі чітко прописано, що таке легкий перебіг захворювання і чим характеризується: невисокою гарячкою (до 38°C); закладеністю носа; головним болем; болем у горлі; міалгією; кашлем без ознак дихальної недостатності (тобто без утрудненого дихання, збільшення частоти дихальних рухів, кровохаркання); шлунково-кишковими проявами (нудота, блювання, діарея) без ознак зневоднення; відсутністю змін психічного стану (порушення свідомості, млявість); спотворенням нюху (дизосмія), смаку (дизгевзія) та/або втратою нюху (аносмія), смаку (авгезія); сатурацією кисню не нижче 92%. Такі хворі лікуються вдома під наглядом свого лікаря.
Перебіг захворювання середньої тяжкості характеризується клінічними ознаками пневмонії (гарячка, кашель, утруднене та прискорене дихання), сатурація при вимірюванні пульсоксиметром менша 92%. Таких хворих, відповідно до нового наказу МОЗ, госпіталізують у стаціонар.
Наразі ми розглядаємо можливість додаткового розгортання 20-25 ліжок на ІІ поверсі міської лікарні, що на Матросова. І виникає питання: а що далі, якщо і цього буде недостатньо? Тому наразі розглядаємо варіант розміщення хворих у спортзалі медучилища. Треба додатковий фінансовий ресурс, аби облаштувати перегородки, забезпечити киснем тощо.
Кам’янчани, допоможіть собі і медикам, виконуйте елементарні правила безпеки, таким чином система спрацює і не захлинеться, – додав Юрій Пливанюк.

Начальник управління з питань НС і ЦЗН Юрій КРИЛОВ нагадав, що з 2 листопада розпочав роботу всеукраїнський контакт-центр МОЗ із протидії коронавірусній хворобі. Тепер, щоб отримати вичерпну інформацію щодо лікування та діагностики COVID-19, слід телефонувати за номером: 0-800-60-20-19. Наразі такий же створюється в області. У місті ж є телефони штабу: 15-05, 3-27-00, 068-777-15-05.

– Відповідно до розпорядження голови Хмельницької ОДА, створено моніторингові групи щодо перевірки закладів освіти, які їздитимуть по області. Така група вже приїздила до міста щодо перевірки магазинів, закладів торгівлі, місцевих ринків. Представники були приємно здивовані, що в магазинах дотримуються карантинних обмежень. А ось про роботу ринків сказали «жесть». Після цього нашою робочою групою ще раз перевірено Центральний ринок і складено два адмінпротоколи.
Загалом за минулий тиждень робоча група перевірила 52 об’єкти господарювання, складено 23 адмінпротоколи, зокрема 7 з яких – за порушення карантинних вимог щодо заборони роботи розважальних закладів після 20.00, – додав Юрій Володимирович.

На завершення брифінгу кам’янчанам нагадали, що 15 листопада відбудеться ІІ тур виборів міського голови. У школах, а також у восьми садочках, де розташовані виборчі дільниці, у понеділок, 16 листопада, буде оголошено вихідний. Там буде проведена санітарна обробка приміщень.