П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Листопада 2020

ЧИ ЗАЧЕПИТЬ ЛОКДАУН РИНКИ?

РИНОК ПРАЦЮВАТИМЕ

11 листопада Кабмін своїм рішенням таки запровадив «ка­рантин вихідного дня», який дія­тиме з опівночі суботи і до опів­ночі понеділка вже з 14 лис­топада і до кінця місяця. Відтак у вихідні заборонено приймати відвідувачів закладам громадського харчування, тор­говельно-розважальним цент­рам, спортзалам, фітнес-­цент­рам, басейнам, магазинам промтоварів, перукарням, салонам краси тощо. Під табу і заклади культури та масові заходи.
У вихідні працюватимуть заклади торгівлі продуктами харчування в магазинах, 60% торговельної площі яких призначені для торгівлі продуктами харчування, пальним, лікарськими засобами та виробами медичного призначення, ветеринарними препаратами, кормами; фінустанови; оператори поштового зв’язку; заклади медичної практики і ветеринарної; автозаправні комп­лекси (без зон харчування); заклади з техобслуговування та ремонту авто.

А ось ринки в Кам’янці не закриватимуть і у вихідні. У цьому запевнив міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ:
Зібрав термінову нараду щодо рішення, яке ухвалив Уряд про запровадження в країні «карантину вихідного дня» вже з цієї суботи. Розумію всіх підприємців, котрі не були готові до такого кроку, що це збитки для всіх. Поки що постанови немає. І ми не знаємо, в яких рамках можемо діяти. Але, у зв’язку з численними проханнями рестораторів і готельєрів, думаємо, як дати їм змогу адаптуватися до ситуації й дозволити ще у ці вихідні попрацювати. Адже закуплено продукти, запущено опалення, отримано замовлення, які потрібно виконати. Багатьох хвилює питання роботи ринків. Вони працюватимуть, – оприлюднив на своїй сторінці у фейсбуку Михайло Євстафійович.
У будні на всій території України діятимуть обмежен­-ня, притаманні «помаранче­вому» рівню епіднебезпеки.

СЕЛЯНИ – ПІД КОНТРОЛЕМ МОБІЛЬНИХ БРИГАД

Щодо статистики, то вона не радує. На вечір 11 листопада в місті маємо 814 активних хворих. Із початку пандемії захворів 1871 кам’янчанин і 1015 одужали. На жаль, 42 людини померли. У районі всього зареєстровано 1092 хворих, із них лікуються 584, одужали – 491, 17 – померли.
Минулого тижня міністр охорони здоров’я Максим СТЕПАНОВ повідомив про алгоритм тестування на ковід людей, які проживають у селі. Зокрема, додав, що за перших ознак хвороби слід негайно телефонувати лікареві, який ухвалює рішення про виклик мобільної бригади до хворого додому.

Як ця схема працює на Ка­м’янеччині, ми запитали в головного лікаря районного Центру ПМСД Станіслава РОС­ТЕЦЬКОГО:
– У районі маємо п’ять мобільних бригад, зокрема в Ка­м’янець-Подільській ЦРЛ, Гуменецькій ОТГ, а також три при ПМСД: у Старій Ушиці, Оринині та Жванці. В кожній по два медпрацівники і по водію. Мобільні бригади забезпечені всім необхідним для захисту. За потреби виїжджають до пацієнта додому, але більшість матеріалів на ПЛР-тестування відбирають в амбулаторіях. Сімейні лікарі пацієнтам призначають години прийому для здачі матеріалу, аби уникнути черг.
Додам, що останнім часом суттєво збільшилася кількість відібраних ПЛР, адже побільшало і хворих, і контактних.