Четвер, 25 Квітня 2024 р.
20 Листопада 2020

ШУКАЛИ СМІТТЯ – ЗНАЙШЛИ… МАМОНТА!

Учасник екоакції Олександр Романюк з Дунаївців із цікавою знахідкоюКістку мамонта знайшли учасники акції «Прибери в горах» у глиняному кар’єрі в с.Привороття Друге.

Фрагмент лопатки, що виглядав із шару глини, ще раніше виявив декан природничого факультету К-ПНУ ім. Івана Огієнка Іван ФЕДОРЧУК разом із заві­дувачем кафедри географії Ігорем КАСІЯНИКОМ, однак взяти її тоді не змогли через небезпеку обвалу. Тепер же, коли після літніх дощів відбувся зсув глини, кістку вдалося витягнути.

– Знахідки кісток мамонтів у наших краях не рідкість, і всі вони відносяться до відслонень другої надзаплавної тераси, – коментує знахідку Ігор Касіяник. – 50-70 ти­сяч років тому, на початку другого зледеніння, мамонти в нас водилися «в асортименті», і люди, а це ще були неандертальці або кроманьйонці, активно на них полювали. Тут була тундра, холодно, мало рослинності, тому мисливці не лише споживали м’ясо мамонтів і майстрували з їхнього хутра одяг, але й використовували їхні великі та при цьому доволі легкі кістки й теп­лі шкури для будівництва жител.
Багато кісток мамонтів вимиваються з відслонень вздовж Дніст­ра – в межах Луки-Врубловецької, Бакоти, Гораївки, Сокола. Дайвери розповідають, що там на дні річки є багато кісток.
Ми маємо справу з видобутком глини з другої надзаплавної тераси біля річки Мукша. Швидше за все, тут міг бути повний кістяк мамонта, але в процесі видобутку глини його поламали, якраз ту частину, де був череп і бивні. Оскільки бивні мають велику цінність, їх, як правило, зразу забирають. Інші кістки мають пористу структуру, вони дуже крихкі, і на «сірих» аукціонах продаються за безцінь. Але вони мають цінність для науки. Ми цю кістку законсервуємо і передамо до НПП «Подільські Товтри».

Можливо, там ще є великий кістяк. Тобто, при бажанні можна провести розкопки, гарно законсервувати і презентувати це місце як оригінальний туристичний об’єкт. Наразі ж там просто звалище сміття.

Наталія ЯРОВА.