Четвер, 28 Березня 2024 р.
18 Грудня 2020

МАЄМО СПАД. І СПАЛАХ

Незначний, але все-таки спад захворюваності на ковід на Кам’янеччині та спалах у Колодіївському ліцеї, – таким видався цей карантинний тиждень.

За словами завідувачки відділення організації епідеміологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алли ГРИЦАЙ, цього тижня реєст­рується менше хворих. Медики мобільних бригад продовжують відбирати чимало матеріалів на ПЛР-тестування, близько третини з яких мають позитивний висновок обласної лабораторії. Нагадаємо, що донедавна 80-90% відібраних мазків виявлялися позитивними.

– Скажімо, 15 грудня матеріали на ПЛР-­тестування мобільні бригади відібрали в майже сотні кам’янчан, позитивні висновки мають 35, – пояснює Алла Вадимівна. – Це свідчить про те, що динаміка захворюваності трохи спадає. Таке може бути пов’язано із «карантином вихідного дня», що діяв до кінця листопада. Більшість людей таки сиділи у домівках, не відвідували розважальних цент­рів, кафе у вихідні. Крім того, якщо провести паралель із ГРВІ, епідсезон якого починається на 40 тижні, тобто на початку жовтня, то у перші декілька тижнів люди хворіють активніше, потім маємо незначний спад і знову пік захворюваності, який зазвичай припадає на січень – лютий. Торік найбільше хворих на грип та ГРВІ – понад 2000 недужих за 7 днів – фіксували в останній тиждень січня.
Щоправда, після новорічно-різдвяних свят ми очікуємо на новий стрибок захворюва­ності.
Цього тижня зареєстрували черговий повторний випадок коронавірусної інфекції у працівниці швейної фабрики. У червні швачка вже хворіла і лікувалася у Хмельницькій інфекційній лікарні. Але цього разу захворювання перебігає в легшій формі.

Також Алла Грицай повідомила про спалах у Колодіївському ліцеї. Наразі там близько двох десятків хворих, але нові позитивні результати продовжують надходити до фахівців. Більшість хворих на ковід – це вчителі. Але вже почали реєст­рувати випадки захворювання і серед учнів. Із початку цього тижня заклад зачинено на карантин.