Четвер, 25 Квітня 2024 р.
18 Грудня 2020

ОДИН У ПОЛІ НЕ ВОЇН?

Чотири дні тривала друга сесія міської ради – 9, 11, 16 та 17 грудня.

Ледь не все місто дивилося прямі транс­ляції із сесійної зали. І що побачили ка­м’янчани? Словесні перепалки, відсутність взаєморозуміння, співпраці, а значить – і якихось вагомих результатів. Секретаря міськради не обрано, команда нового міського голови (заступники, керуючий справами) не ухвалена, новий склад виконкому не сформований, хоча його структуру врешті затвердили.
До бійки не доходило, але взаємні погрози лунали. Міський голова Михайло ПОСІТКО натякнув на розпуск міської ради, частина депутатів натякнула на висловлювання недовіри.
Про події першого дня сесії ми розповідали 11 грудня, наразі зосередимося на результатах наступних трьох засідань.

СФОРМУВАЛИ КОМІСІЇ, ПРИЄДНАЛИ ВЛАСНІСТЬ

Одним із консенсусів минулої п’ятниці стало ухвалення Регламенту міськради (з можливістю внесення змін) і формування постійно діючих депутатських комісій.
Всього їх п’ять:

– із питань регламенту, депутатської й антикорупційної діяльності, етики, прав людини та законності, забезпечення правопорядку і зв’язку з військовими частинами (голова Ірина Шелепницька, «Свобода»);
– із питань землекористування, архітектури, будівництва та екології (Сергій Ведерніков, «Слуга народу»);
– із питань бюджету, соціально-економічного розвитку територій, інвестиційної діяльності, промисловості, підприємництва, сфери послуг (Андрій Бойко, «Слуга народу»);
– із питань освіти, культури, туризму, молоді та спорту, охорони здоров’я, соціального захисту населення (Мирослав Смотров, «Свобода»);
– із питань ЖКГ, комунальної власності, транс­порту та зв’язку (Віталій Дрозд, «Свобода»).

16 грудня депутати проголосували за прийняття в комунальну власність із державної земельних ділянок сільгосппризначення, котрі розташовані на терито­-
рії колишніх Ходоровецької, Довжоцької, Рихтівської сільрад.
До колег із районної ради міські депутати звернулися з пропозицією про передачу закладів освіти, медицини, культури із спільної власності тергромад сіл району в комунальну власність міста.
Ці кроки – наслідки формування Кам’янець-Подільської ОТГ, до якої ввійшли 12 сіл.

ПІДПРИЄМЦІВ ПІДТРИМАЛИ, АЛЕ…

Аби висловити солідарність і якось підтримати підприємців, депутати вирішили сформувати звернення до керівництва краї­ни щодо скасування обов’язковості касових апаратів для ФОПів (а не відтермінування, як це зробили нагорі). Для вироблення єдиного тексту з декількох запропонованих звернень утворено редакційну комісію.
Йшлося і про встановлення нульової ставки єдиного податку для платників I і II груп. Якщо з І групою питання позитивно вирішила держава, то для ІІ групи (на 6 місяців) це зробили місцеві депутати. Причому одним махом і без деталей. Така ситуація вже була навесні, коли міськ­рада ухвалила пільги, проте податковій інспекції кведів спочатку не дала, і реальну допомогу отримати було нереально.
Були пропозиції відкласти на доопрацювання цей проєкт, аби з’ясувати, хто працює, а хто – ні, й конкретно визначити кведи. Проте ні до юристів, ні до мера депутати не дослухалися.

– Підприємців треба підтримувати, і ми підтримаємо, але й учителям треба платити. Тому варто все зважити, – зазначив Михайло Посітко. – Міський бюджет недоотримав 15% надходжень (33 мільйони) через складну економічну ситуацію, пов’язану з пандемією. Плюс до нас приєдналися села, і тут дисбаланс – мінус 10 мільйонів. Але ми також повинні дати кошти хоча б на їх утримання.

За інформацією фінуправління, місто планувало отримувати від І групи 250 тисяч гривень у місяць, щодо ІІ групи – споді­вання вимірювалися 600 тис. грн у місяць.
Єдина фінансова радість – стало відомо, що при ухваленні Держбюджету акциз залишили для розпорядження місцевих громад, що дасть міському бюджету 34 мільйони.

НЕМАЄ НАШИХ – НЕ БУДЕ ВАШИХ

Щодо кадрових питань, то вони так і не були вирішені.
Обрання секретаря міської ради спочатку затягнули скандали навколо лічильної комісії та відмова групи «Ми – кам’янчани» брати участь у голосуванні. Аргументом навели відсутність обговорення з ними претендентів. До речі, такі ж нарікання міському голові висловили й через майбутніх заступників і старост.
Михайло Посітко натомість зазначав, що внесення кандидатур – його прерогатива за законом.
Але 16 грудня міський голова взагалі за­явив про відкликання висунутої ним раніше кандидатури на посаду секретаря міськ­ради Ірини Шелепницької.
Не дійшло і до персонального складу виконкому, наразі працює його поперед­ній склад.
Кого мер бачить у новій команді, розповів 15 грудня в сесійній залі за участі депутатів і громадськості:

– заступник міського голови – киянин, але уродженець Кам’янця, інженер, менеджер, громадський діяч Дмитро Пульмановський, учасник АТО, член ВО «Свобода»;
– заступник міського голови – банкір Юрій Дужев із досвідом роботи в податковій службі, керівник міської організації «Пласту», балотувався до міськради від «Європейської солідарності»;
– керуюча справами – Вікторія Ільчишена, юристка, громадська діячка, яка має досвід роботи в тому числі у міськраді;
– можливий заступник міського голови – Ніна Фабіянська, але мер зазначив, що кандидатуру йому запропонували перед засіданням, із Ніною Францівною він ще не розмовляв, тому поки що не може стверджувати напевно. Ніна Францівна має за плечима роботу в податковій інспекції, у КП «Міськтепловод­енергія» та райдержадміністрації.

Представлено було і кандидатури претендентів на посади старост:

– підприємець Дмитро Дідик (Довжок, Зінь­ківці, Нагоряни), благодійник, чинний депутат міськради;
– інженер Віталій Шептяк (Рихта, Лісківці);
– донедавна голова Пановецької сільради Анатолій Костюк (Острівчани, Ходорівці, Княгинин);
– Руслан Рябий (Колибаївка, Смотрич, Чагарівка, Вільховець), який був Довжоцьким сільським головою.

Кандидатура останнього одразу викли­кала чимало нарікань, щодо Костюка – сум­ніви пролунали наступного дня на сесії.
Питання щодо старост врешті також не розглядалося, адже вироблення відповідного положення ще триває.

ПОЛІТИЧНІ РОЗКЛАДИ

Під час другої сесії було оголошено про створення ще однієї депутатської групи – «Слуга народу», до якої ввійшли Андрій Бойко, Сергій Самсонюк, Сергій Ведерніков. Усі троє балотувалися від цієї політичної сили, але до фракції партії не вві­йшли. Про розбрат «Слуг» колегам повідомив Сергій Ведерніков.
Передбачалося, що коаліція «Слуг народу» та «Свободи» надасть необхідну підтримку міському голові під час вирішення насамперед кадрових питань, проте відверті образи, котрі пролунали з вуст Сергія Самсонюка (мовляв, меру важко, бо з дитячого садка потрапив одразу в доросле життя), продемонстрували нестабільність політичних угод.
Із ким тепер буде домовлятися Михайло Посітко? Адже 19 голосів групи «Ми – кам’янчани» поки блокують усі кадрові ініціативи. Можна припустити, що саме посада секретаря міськради приглянулася опонентам мера, хоча відкрито про це ніхто не заявляв.
Чи зможе секретар міськради при відсутності міського голови зініціювати висловлення недовіри керівнику міста? Зможе, але підтримати його мають дві третини депутатів, а це 25 мандатів.
Чи зможе міський голова ініціювати розпуск ради? Також зможе, втім питання має розглядати Верхована Рада.
Проте дуже сподіваємося, що наша новообрана влада врешті буде думати не про усунення одне одного, а про кам’янець­ку тергромаду.