Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
24 Грудня 2020

БЮДЖЕТ НЕ ІДЕАЛЬНИЙ. ЯК МІНІМУМ

У перший день засідання третьої сесії міськради, а це було 22 грудня, міський бюджет ухвалити не вдалося, проте депутати затвердили чимало необхідних для життєдіяльності міста програм. А вже вчора де­путати взялися за розгляд основного фінансового документа міста.

Як йшлося у проєкті рішення, загальна цифра міського бюджету-2021 складає 803 млн 94 тис. 800 грн.
ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ОСВІТИ І НАУКИ передбачено 481 млн грн (при потребі 596 млн), майже 90% із них – це зарплата. На жаль, за ствердженням фінансистів, очікувані доходи міського бюджету не наздоганяють ті зміни зарплат, які робить держава, тому 20% надбавка педпрацівникам закладена тільки на 3 місяці, надалі можлива поки 5% (утім пізніше ситуація з фі­нансуванням освіти змінилася).
УПРАВЛІННЮ ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я виділено майже 33 млн грн (потреба – понад 40 млн), із них зарплата – 7 млн, комунальні – 14 млн, решта – на медичні програми, зокрема ті, які не фінансуються Національною службою здоров’я України.
ДЕПАРТАМЕНТ ГУМАНІТАРНОЇ ПОЛІТИКИ отримає 53 млн (потреба – 65 млн), 90% фінансування складає зарплата, 5% – ко­мунальні, решта – на програми.
ДЕПАРТАМЕНТУ ЖКГ виділили 61 млн 611 тис. грн (при потребі 142 млн).
ДЕПАРТАМЕНТУ СОЦЗАХИС­ТУ – 23,3 млн (потреба – 29,1).
РЕЗЕРВНИЙ ФОНД складає 1 млн грн.

– Ми ніколи не закладаємо ідеального бюджету, але він дозволить розпочати функціонування всіх бюджетних установ, а це 5 тисяч 137 осіб, при тому, що в місті загалом понад 17 тисяч тих, хто пра­цює. Це споживчий бюджет, і на капітальні видатки поки закладено нуль, зазначила начальниця фін­управління Оксана ГУТ.

Поправити фінансування галузей планували в лютому, коли вирішуватимуть долю 39 мільйонів нерозподіленого резерву.
Але плани зруйнувалися. Спо­чатку начальник міськуправління освіти Сергій МЕЛЬНИК попросив додати хоча би 3 млн на ремонти. За це тут же проголосу­вали, чим і відкрили ящик Пандори. Наступною задовольнили пропозицію Олени ЧЕРНЕЦЬ – закласти 20-відсоткову надбавку педпрацівникам за престижність на весь рік (а це 12 млн).
За пропозицією Василя КОБИЛЬНИКА, ще мільйон віддали спортсменам – також, як і попередні ініціативи, з нерозподіленого резерву.
Профінансували також програми міської лікарні.
На розподіл у лютому залишилися залишки…

– Я був упевнений, що це буде рік медицини. Якщо ми триматимемо дисбаланс – це катастрофа. Запитайте в громади, що в пріоритеті. Коли розглядалися програми, ми бачили дефіцит. Домовилися че­ка­ти розподілення, а тут в ультиматив­ній формі – дайте нам уже 12 мільйонів… – у розпачі зазначив начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК.

– А ми чим гірші? – запитав Валерій ГОРДІЙЧУК. – У нас метра труби в резерві немає, але «Міськтепловоденергія» погодилася зачекати до лютого, аби нерозподілений резерв розподілили між усіма.

Висловився і міський голова Михайло ПОСІТКО:
– Ми підтримали пропозицію бюджетної комісії розглянути бюджет розвитку в лютому, але нині її проігнорували. Наразі залишили рештки, яких не вистачить на капітальні видатки…

Питання, де взяти гроші, вишукували у своїх головах народні обранці. Серед пропозицій, зокрема, – оптимізувати освітню мережу. Також їм на думку спало, що косити місто можна трохи менше, а клумби – то взагалі забаганки попередників і багато коштують…
Згадалася відома теорія розбитих вікон, відповідно до якої, якщо хтось розбив скло в будинку, і ніхто не вставив нове, то незабаром жодного цілого вікна у цьому будинку не залишиться. Можливо, і справді клумби програють у порівнянні з потребами дітей та медиків, але при такому підході зовнішній вигляд туристичного міста може змінитися безповоротно.
До речі, з клумб врешті мільйон зняли – на шкільну медицину, а гроші з догляду за зеленими зонами віддали дітям, їхньому здоров’ю і молоді.