П'ятница, 29 Березня 2024 р.
15 Січня 2021

НАРЕШТІ СМІТТЯ ВПОРЯДКУЮТЬ

Інформаційний знак у селі Довжок «За порушення правил благоустрою – штраф до 1360 грн!» біля приміщення сільради, де люди постійно викидали сміття, став для багатьох дивиною. Адже роками вони у спеціально визначений день зносили сюди пакети з відходами, а їх вивозили за кошти сільського бюджету. Звісно, це неестетично і негігієнічно, зате було безкоштовно.

Нині, коли це село входить до міської територіальної громади, таку практику вирішили не продовжувати, натомість штрафувати.
Хоча вихід із ситуації є і значно кращий і цивілізованіший, ніж був досі. Абонентська служба КП «Спец­комунтранс» із 12 січня почало укладати з мешканцями Довжка індивідуальні договори на централізоване збирання і вивезення твердих побутових відходів із господарств.
Одні залюбки підписують документи, беруть розрахункові книги і одразу ж сплачують наперед (211 грн/рік з одного дорослого). Натомість знаходяться і противники централізованого вивезення, адже звикли викидати на халяву і деінде. На щастя, як повідомив начальник абонентського відділу КП «Спецкомунтранс» Роман СОКОЛОВСЬКИЙ, таких відсотків 10-15.

– Із 12 січня наші працівники про­водять побудинковий обхід мешканців Довжка, укладаємо договори на вивезення сміття. Працюємо з 12 дня і до 8 ве­чора, вийдемо до них і в суботу. Зазвичай на вулиці із 50 осель відмовляються лише 3-4. Переважно це одинокі пристарілі, які пояснюють, що відходи викидають на гній або спалюють, або ж алкоголіки, яким усе байдуже. Маємо і про­-вулок Шкільний, там багатьох власників не застали вдома, за словами сусідів, чимало будинків пустують. Хоча й багато власників відмовилися з нами співпрацювати. З 20 будинків маємо лише 5 договорів. Сподіваюся, в суботу цей показник покращиться.
Із половиною Довжка вже були укладені індивідуальні договори. А чимало господарів користувалися послугою сільради і скидали непотріб на загальні купи. Нині буде виключно побудинкове вивезення, як це робимо в місті з приватного сектора. Хто заплатив – у того і забиратимемо. Господарі біля свого подвір’я мають поставити урни, або ж збити ємність із дощок, балії, або, на крайній випадок, гачок прибити і у визначений день у це спеціально обладнане місце виставляти сміття. Воно в жодному разі не повинно бути на землі, аби до приїзду машини його не розтягнули собаки.
Графік вивезення повідомимо пізніше, коли знатимемо, які господарі уклали з нами договори.