Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
29 Січня 2021

СПАДОК ДІСТАВСЯ СИНУ

Ситуація, в яку потрапив житель Кам’янець-Подільського району, знайома багатьом: через відсутність правовстановлювальних документів чоловік не міг оформити спадщину після смерті батька. Почувши від знайомих про Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, він вирішив звернутися туди по консультацію. Адвокатка, якій доручили представляти інтерес клієнта в суді, довела його право на частину житлового будинку.

Клієнт розповів, що його покійний батько, який колись успадкував після смерті своєї матері пів будинку, залишив йому в спадок чверть оселі, іншу чверть розпорядився віддати своїй пасербиці. Правовстановлювальних документів на нерухомість не було. Спадок, тобто ¼ будинку, син померлого оформив на себе минулого року, після відповідного рішення суду. Водночас інша чверть залишалась не оформленою належним чином. На момент звернення до юристів системи безоплатної правової допомоги зведена сестра на спадщину не претендувала, до того ж вона не є дочкою покійного, відповідно, і його спадкоємицею.
У місцевому центрі представляти інтереси клієнта доручили адвокатці Тетяні Васильєвій, яка й підготувала позовну заяву про визнання права власності на нерухоме майно в порядку спадкування.
Працюючи над справою, адвокатка з’ясувала, що бабуся її клієнта заповіла його батькові ½ частку житлового будинку. Проте при житті право власності на житловий будинок жінка не зареєструвала. Батько клієнта, який був зареєстрований та проживав разом з матір’ю на день її смерті, також не оформив спадщину. Однак згідно з рішенням суду від 25 вересня 2018 року встановлено, що він прийняв спадщину на ½ частку житлового будинку, адже в 6-місячний строк не відмовився від неї і фактично ще 10 років проживав в цьому житловому будинку.
Крім того, в позовній заяві Тетяна Васильєва вказала, що відповідно до ч. 1 ст. 1276 ЦПК України, якщо спадкоємець за заповітом або за законом помер після відкриття спадщини і не встиг її прийняти, право на прийняття належної йому частки спадщини, крім права на прийняття обов’язкової частки у спадщині, переходить до його спадкоємців (спадкова трансмісія). Тобто в зазначеній ситуації спадкоємцем батька за законом є син, клієнт Центру.
Врахувавши наведені адвокаткою аргументи, Кам`янець-Подільський міськрайонний суд Хмельницької області вирішив визнати за чоловіком право власності на ¼ частки житлового будинку в порядку спадкування за законом після смерті його батька та задовольнив позов.

За матеріалами Кам’янець-Подільського Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.