Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
29 Січня 2021

НОРВЕГІЯ ДОПОМАГАЄ ЗАХИСНИКАМ АДАПТУВАТИСЯ

У Кам’янці-Подільському завершилися курси «Перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців, ветеранів та членів їхніх сімей в Україні. Інтеграція моделі проєкту «Норвегія – Україна» в державну систему», які проводилися на базі ПДАТУ.

Це перший рік реалізації проєкту за програмою «Аграрний менеджмент», курсове навчання якого забезпечували науково-педагогічні працівники університету. Протягом трьох місяців 28 учасників – військово­службовців, звільнених у запас, та членів
їхніх сімей готувалися до створення власної справи у сфері сільського господарства.
Через карантинні обмеження церемонія вручення дипломів і сертифікатів відбулася онлайн. Випускники отримали:
• свідоцтво про проходження перепідготовки (від українського університету;
• спільний сертифікат українського університету і Nord університету;
• диплом Міністерства закордонних справ Норвегії.
Надзвичайний і Повноважний Посол Норвегії в Україні Ерік СВЕДАЛ у своєму вітанні зазначив:
– Для мене честь привітати учасників, організаторів та всю велику сім’ю проєкту. Норвегія зацікавлена в сильній та успішній Україні, з діючими закладами, які ефективно слугують інте­ресам народу України. Проєкт «Україна-Норвегія» став інституцією, здатною запропонувати Міністерству у справах ветеранів знання, досвід та використання вже розробленої мережі освітніх закладів по всій Україні. Цей накопичений актив може служити ресурсом для створення національної системи допомоги ветеранам та членам їхніх сімей.
Кращого побажання випускникам проєкту ніж від директора «Міжнародного фонду соціальної адаптації» Володимира РУБЦОВА не знайти:
– Для проєкту «Норвегія-Україна» цей випуск перший у Подільському державному аграрно-технічному університеті. Ви завжди будете першими, це доля. За Вами підуть інші, вони будуть йти до нового життя з оглядкою на Вас.
Проєкт на цьому не завершується, із його випускниками співпрацюватимуть і надалі.
– Ми раді, що 28 осіб отримали можливість знайти себе, адаптуватися до викликів сучасності й розпочати власну справу. Ми плануємо опікуватися слухачами і після завершення освітнього процесу, надаючи фахові консультації випускникам, допомагаючи їм у складних професійних ситуаціях. Відрадно, що завдяки проєкту Ви, захисники Вітчизни, не залишились покинутими після усього того, що вам довелося пережити, – зазначив ректор ПДАТУ Володимир ІВАНИШИН.
Проєкт тільки завершився, а деякі з випускників уже працюють над створенням власної справи.
– Розглядався бізнес-план створення на отри­маній землі легального стрільбища. Серед учасників є колишні військовослужбовці, які вже організовують такий вид діяльності, тим більше ділянки, які вони отримали, якраз під це підходять, – розповів директор благодійного фонду «Центр допомоги кам’янчанам-учасникам АТО» Роман Браеску-Семенишин.
Проєкт «Україна-Норвегія» працюватиме в Кам’янці й надалі. У Кам’янці-Подільському він реалізується «Міжнародним фондом соціальної адаптації» спільно з ПДАТУ та БФ «Центр допомоги кам’янчанам-учасникам АТО». Фінансова підтримка – Міністерство закордонних справ Королівства Норвегія.

Дмитро РОМАНЕЦЬ.