Четвер, 28 Березня 2024 р.
29 Січня 2021

МІСТУ ВВІРВАВСЯ ТЕРПЕЦЬ БУТИ ГОСТИННИМИ ДО РОМІВ

Про нахабну, дику та зловісну поведінку ромів, які тероризують кам’янчан у центрі міста, пишуть у місцевих газетах, соцмережах, порушують цю тему і у владних кабінетах. Однак любителі кочового життя продовжують ходити натовпом, чіплятися до перехожих і навіть простягати до них руки. Народ обурюється, а влада і поліція розводять руками, мовляв, вони такі ж громадяни України, як усі ми, і випровадити їх з міста – нетолерантно.

– На Святвечір зграя розлючених жінок-ромів напала на чоловіка і добряче його полупцювала. Бідолаха хотів втекти від них на таксі, однак розлучені роми витягнули його із авто і почали гамселити. Побитий чоловік забіг в одну з аптек, що поблизу Центрального ринку, жінки кинулися слідом за ним, шарпали і махали кулаками. Тим часом налякані перехожі викликали поліцію, – розповідає кам’янанка Марина, яка мимоволі стала свідком неприємної сцени.

Недавно в соцмережах ще одна жителька міста оприлюднила допис, у якому детально розповіла, як роми на автовокзалі побили та обікрали її чоловіка. А свіжий недільний випадок, який обурив кам’янчан, змусив і владу, і поліцію таки взятися за непроханих гостей. Озброєні битами та палицями циганчата-підлітки щось не поділили між собою – і пішла стінка на стінку. Сталося це в неділю біля Центрального ринку. Відверто, попри розлючену зграю лячно було проходити навіть дорослим, що вже казати про дітей. Дебоширів відзняли випадкові перехожі, які розміс­тили відео в соцмережах. На наступний день подію на своїй сторінці у фейсбуку прокоментувала пресслужба Кам’янець-Подільського районного управління поліції:

«24 січня, близько 19.00, на пр.Грушевського, біля кафе «Берізка», відбувся конфлікт між невідомими особами. Звернення про подію надійшло на лінію «102», після чого всі наряди, які перебували поруч, негайно були направлені на місце події. На відео, яке висвітлили в соц­мережах громадяни, видно лише частину подій, які відбувалися, тому дехто з громади вбачає неналежне реагування поліції, про що залишають коментарі під відео. На місце події прибули близько 20 працівників поліції та Національної гвардії України, які припинили конфлікт.
Із заявами щодо потерпілих унаслідок вказаних подій ніхто з громадян до поліції не звертався.
Осіб, які брали участь у конфлікті, на сьогодні встановлено. Це жителі Закарпаття, які тимчасово проживають у Кам’янці-Подільському.
Щодо кваліфікації їхніх дій проводиться перевірка, за результатами якої буде ухвалено законне рішення. У разі встановлення в їхніх діях складу правопорушення, винних буде притягнуто до відповідальності».

Також поліція закликала ка­м’янчан одразу ж телефонувати на «102» і повідомляти про правопорушення, скоєні ромами.

«Шановні громадяни! Ми реагуємо на дописи та коментарі в со­ціальних мережах, але існують ситуації, які потребують негайного реагування за фактом та співпраці з громадянами.
Якщо проти вас скоєно протиправні дії з боку інших осіб, або ви стали свідком таких подій, негайно телефонуйте на «102». Тільки так поліція зможе відреагувати, допомогти, припинити порушення та затрима­ти зловмисника по гарячих слідах», – наголошують у пресслужбі районного управління поліції.

А щоб понизити градус напруги в суспільстві, не допустити у подальшому повторення таких ситуацій, керівництво поліції міста спільно з міським головою ухвалили рішення про посилення заходів щодо зміцнення публічної безпеки та правопорядку.