П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
12 Лютого 2021

КАРАНТИН ПІДВИЩИВ ЦІНУ ЗА ПРОЇЗД

– Дістатися до міста із нашого села стало розкішшю, перевізники знову підвищили ціни… У декотрих селах від літа – вже вдруге.

Такі нарікання надходять до нашої редакції чи не з усіх куточків Кам’янеччини. Але, якщо раніше звернення були радикальні, бо люди вимагали зняти перевізників із рейсів і знайти інших, то нині, переживши карантин і тижні без рейсових авто­бусів, погоджуються, що готові платити, аби хоча б водії їздили. Правда, в самих селян ніхто не спитав, чи мають за що курсувати з села до міста.
Відчули подорожчання і містяни. Наша читачка у дзвінку до редакції обурювалася:

– На дві гривні підвищили проїзд, а бринза за тиждень зросла в ціні зі 110 до 120 гривень, мовляв, проїзд подорожчав!

Інформацію про підвищення цін на проїзд підтвердили в Ка­м’я­нець-Подільській РДА. І по­яснили, що з 2018 року функцію контролю за вар­тістю квитка в них забрали.

– Чимало перевізників письмово просто повідомили райдержадмі­ністрацію про підвищення цін за проїзд – у середньому на 8-10 ко­пійок за кілометр. У рамках договору передбачено, що з відповідним обгрунтуванням перевізник має право підвищувати ціну, наприклад, коли збільшується оподаткування, зростає ціна на пальне тощо. Нині більшість перевіз­ників обгрунтовують збільшення ціни тим, що через карантинні обмеження і заборону перевозити стоячих пасажирів маршрути стали нерентабельними. Багато хто взагалі відмовляється від перевезень, просто пишуть відмову від маршруту. Райдержадміністрація постійно оголошує конкурси на перевезення у багатьох напрямках, але, на жаль, заявки на участь не подаються. Розумію громаду, людей, які левову частку зарплати віддають за дорогу, але й розумію водіїв, які не будуть безкоштовно возити пасажирів.
Ситуація, що склалася, не з приємних, але сподіваюся, що послаблення карантинних заходів щодо запобігання коронавірусу покращить її як для водіїв, так і пасажирів, – прокоментував заступник голови Кам’янець-­Подільської РДА Аракел МЕЖЛУ­М’ЯН.