Четвер, 28 Березня 2024 р.
12 Лютого 2021

КУЦИЙ БЮДЖЕТ, ТОМУ Й НЕ ПОДІЛИЛИ

Позачергова сесія районної ради оголила низку проблемних питань великого Кам’янець-Подільського району і реформи, пов’язаної з укрупненням району.

10 лютого під час засідання обранці затвердили звіти про виконання районних бюджетів: Кам’янець-­Подільського, Чемеровецького, Дунаєвецького, Новоушицького за 2020 рік. Якщо від Чемеровеччини і Ка­м’янеччини були доповідачі, то від двох інших районів ніхто навіть не приїхав для доповіді. Мовляв, немає РДА, то й немає кому доповідати? Або ж не було про що, бо перехідних бюджетів у цих двох районів не залишилося.
Одразу ж депутати перенесли розгляд програми підтримки діяльності органів виконавчої влади на 2021 рік, бо захотіли повний звіт від РДА щодо зарплат працівників адміністрації. Хоча наприкінці засідання таки повернулися до розгляду цього питання і заклали кошти на зарплати працівникам трудового архіву та райради. І, по суті, з ку­цого бюджету рай­ради в понад 7 млн грн нічого й не залишилося. А райдержадміністрація опинилася ні з чим. Мов­-ляв, підпорядковуються президенту, то хай і держава думає, за що утримувати працівників. Ні мало ні багато, а лише в Кам’янець-Подільській РДА це 149 осіб, 97 із них – спеціалісти соцзахисту, 6 – служби у справах дітей.
Своїх працівників відстоював як міг голова РДА Анатолій БЕРНАШЕВСЬ­КИЙ, але його не надто слухали. Не добирав він слів і в коментарі «Подолянину».

– Райдержадміністрація доклала максимум зусиль, аби подолати дефіцит районного бюджету і надбати тих 7 мільйонів на майбутнє, в той же час райрада забирає більшу частину – 4 мільйони – собі на зар­плати та утримання для 16 працівників! Може, треба трохи зменшити апетити?

Спеціалісти РДА, які надають купу со­ціальних послуг людям, залишилися ні з чим. У соцзахисті, скажімо, одна людина обробляє 1400 довідок за місяць, а на руки отримує трохи більше як 5 тисяч. Спеціалісти, які пропрацювали роками, масово звільняються, бо за копійки працювати не будуть. Хто замість них надаватиме послуги людям великого об’єднаного Кам’янець-Подільського району – невідомо…

У іншої сторони були свої аргументи. На мінімальні зарплати скаржилася під час виступу перед депутатами і головна бухгалтерка виконавчого апарату райради Олена ГАВРИЛЮК. За її словами, спеціалісти райради в січні взагалі працювали без збереження заробітної плати. А за мінімалку працювати мало хто погоджується.
Жваві обговорення викликала і «Програма з охорони, відтворення та раціонального використання лісів постійного лісокористувача КП «Надра Кам’янеччини»». Її хоч і прийняли, але з умовою, що вже з понеділка депкорпус займеться роботою цього підприємства. Відбудеться інвентаризація, а також обранці отримають детальний звіт. Адже, за їхніми словами, в програмі йдеться про охорону лісів, і аж ніяк не про розвиток. У той час, коли приватники успішно розвиваються в цій галузі.
Не попрацювала й пів року комунальна установа «Центр професійного розвитку педагогічних працівників». Вона мала займатися підготовкою і наставництвом педагогів усього великого Кам’янець-Подільського району. Але ні в державному, ні в районному бюджетах для цих спеціалістів грошей не знайшли. Ліквідовувати центр доведеться декілька років. Бачимо це з прикладів двох інших ко­мунальних установ – рибного господарства, яке припинило діяльність 2017 року, і архітектурно-планувального бюро (2018 р.). Змінилися вже й депутати, які їх почали ліквідовувати, тому під час засідання внесли зміни до складу комісій щодо припинення діяльності цих підприємств.