Субота, 20 Квітня 2024 р.
19 Лютого 2021

САМСОНЮКА СЕКРЕТАРЕМ ОБРАЛИ, АЛЕ ВІН НИМ ПОКИ НЕ СТАВ

15 лютого позачергова сесія міської ради розглядала лише одне питання – подолання вето міського голови Михайла ПОСІТКА на рішення сесії міської ради про обрання секретарем ради Сергія САМСОНЮКА.

Нагадаємо, що під час таємного голосування 10 лютого за Сергія Самсонюка було віддано 21 голос, проти – 12. Його кандидатура, яку підтримала депутатська група «Ми – кам’янчани», стала вже третьою. Запропонованих міським головою попередніх двох канди­датів – Ірину ШЕЛЕПНИЦЬКУ та Ара­кела МЕЖЛУМ’ЯНА – рада не підтри­мала.
А ввечері 11 лютого мер оприлюднив інформацію, що він наклав вето на згадане рішення. 15 лютого депутати вето не подолали – було всього 19 голосів «за» із 26 необхідних.
До трибуни з промовою вийшов Сергій Самсонюк, який розповів колегам, що на нього в соцмережах і телеграм-­каналах вилили стільки бруду, скільки не було за все політичне життя. Наголосив, що ніколи не був ув’язненим, судимим, і проти нього ніколи не порушували кримінальної справи. А також запитав політичних опонентів сьогодні, які були політичними компаньйонами на виборах, чому його не оббріхували, коли він допомагав «свободівцям» та їхньому кандидату в мери і грошима, і працею, і захистом волевиявлення ка­м’янчан. Мовляв, тоді він не був бандитом і ганьбою?
Також у коментарі журналістам після сесії Сергій Іванович повідомив, що оскаржуватиме рішення міського голови в суді.
А які ж аргументи були в мера? Їх прокоментувала у фейсбуку голова фракції «Свободи» Ірина Шелепницька. В її дописі йдеться про те, що насамперед депутати порушили принцип таємного голосування:

«Суть цього порушення полягає в тому, що організована група депутатів у складі 18 осіб, які проголосували за Самсонюка, ідентифікували своє персональне воле­виявлення в бюлетенях у графі «за» заздалегідь узгодженими між собою цифрами: І, ІІ, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 14, 15, 16, 17, 18, 19 (фото деяких бюлетенів долучені до допису). Таким чином, депутати персонально відзвітували перед колегами і третіми особами про свій вибір».

Також зазначено, що порушено регламент, оскільки кандидатура Самсонюка не була попередньо обговорена у встановленому порядку. Повідомлено і ставлення громади: «На ім’я міського голови і депутатів надійшло кілька колективних звернень від кам’янчан і місцевих громадських організацій. Суть заяв зводиться до категоричного несприйняття громадянами кандидатури Сергія Самсонюка на посаді секретаря ради», – йдеться в коментарі депутатки.
Отже, епопея з обранням секретаря міськради вийшла вже на третє поле бою: сперечалися і сперечаються в сесійній залі, було організовано два мітинги під міськрадою, а тепер до справи беруться юристи.