П'ятница, 29 Березня 2024 р.
26 Лютого 2021

ПРЕТЕНДУЄМО НА «ВЕЛИКУ РЕСТАВРАЦІЮ»

Оборонна споруда – Турецький бастіон, що розташований в Старому місті, може бути включений в державну програму «Велика реставрація».

Про це повідомила пресслужба міськради.

За інформацією мерії, стало відомо, що до програми Президента «Велике будівництво» увійшло 500 проектів соціальної інфраструктури, 20 з яких – об’єкти культурного спрямування. Як повідомляють у Хмельницькій ОДА, відповідно до нормативних документів за цим напрямком можуть фінансуватися лише об’єкти державної форми власності. Таким чином, 2021 року на Хмельниччині на включення до програми Президента «Велике будівництво» претендують:

– Державний історико-культурний заповідник «Меджибіж»
– Державний історико-культурний заповідник «Самчики»
– Костел місіонерів св.Йосифа у м. Ізяслав.
– Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець»

Як прокоментував завідувач відділу з охорони культурної спадщини міськради Олександр Чухрій, попередньо розглядається фінансування саме пам’ятки національного значення XVII століття – Турецький бастіон. З його слів, міська рада пропонувала включити в програму Казарми фортеці, Кушнірську башту та Новий замок, однак вони належать до комунальної власності, тому не підпадають під дію цього проєкту.

Як зазначають фахівці, «в будівельній історії фортифікації міста пам’ятка (Турецький бастіон) є одним із прикладів логічного завершення стратегічно важливого на різних етапах оборонного пункту». Бастіон входив до системи північно-західних укріплень Кам’янця-Подільського (ці укріплення мають ще назву Верхня Польська брама). Турецький бастіон — значна за розмірами аркова споруда. Має чотири прогони.