Субота, 27 Квітня 2024 р.
5 Березня 2021

УСІ ВАКЦИНУЮТЬСЯ, А КАМ’ЯНЕЧЧИНА ЩЕ НІ

Минулого четверга область отримала довгоочікувану вакцину від COVID-19. Однак та й досі залишається в Хмельницькому, а Кам’янеччина ще не розпочала кампанії вакцинації. У чому перепона? Виявляється, що мобільні бригади ще не пройшли навчання.

– Наприкінці лютого дві мобільні бригади з Хмельницького проходили навчання в Києві, – коментує начальник міськ­управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК. – Наразі вони працюють у Хмельницькому і готуються навчати всі мобільні бригади, створені в регіоні. Попередньо відомо, що мобільна бригада з Кам’янця поїде навчатися 11-12 березня. Далі отри­маємо наказ про передачу нам вакцин і плануємо, що з 15 березня розпочнемо вакцинацію. Уже перевірили всі тимчасові мініпункти, де проходитиме процедура, укомплектували аптечки невідкладної допомоги. Додам, що під першу хвилю підпадають близько трьох сотень осіб. Це працівники мобільної бригади, ковідного відділення, «екст­реної», а також підопічні будинків-інтернатів для літніх людей і ті, хто там працює.

Не розпочали щеплюватися і в районі.

– Наша мобільна група також готується до 2-денного навчання, дата проведення якого ще узгоджується. І вже після цього район отримає вакцину. Така ситуація із затримкою в регіонах по всій Україні, – додала заступниця директора районного центру ПМСД Тетяна СТРЕЛЬБІЦЬКА.

Власне, про вакцинацію йшлося і 2 березня під час обласного брифінгу Хмельницької ОДА, який проводили керівник оперштабу з ліквіда­ції надзвичайної ситуації, по­в’язаної з COVID-19, Микола ГАБРИКЕВИЧ та директорка Хмельницької інфекційної лікарні Оксана ПІДДУБНА. За їхніми словами, протягом останніх трьох днів в області вакцинують медпрацівни­ків. Наразі щеплення вже от­ри­мали 170 осіб, із них 11 – старші за 60 років, та одному понад 70. У Хмельницькій інфекційній лікарні вакциновано 100 медпрацівників. Реакції після щеплення проявилися в 40% (підвищення тем­ператури, біль на місці ін’єкції, головний біль), але минулися після прийому знеболювальних. Ускладнень після вакцинації не зафіксовано.

– Другий тиждень ми спостерігаємо невтішну ситуацію. Побільшало госпіталізованих до інфекційної лікарні пацієнтів молодшого і середнього віку. Спостерігаємо нетипові симптоми ковіду, більше ускладнень, і хворі важче піддаються лікуванню. Наш колектив позитивно сприйняв початок вакцинації. Більшість вважає, що все одно краще мати захист із меншою ефективністю (відомо, що вакцина захищає приблизно на 70%), аніж не мати взагалі.

За інформацією МОЗ, на 4 березня від COVID-19 щеп­лено 9568 українців. Записатися в чергу на вакцинацію охочі можуть на сайті МОЗ, у мобільному додатку «Дія» або за номером «Гарячої лінії»: 0-800-60-20-19.