Субота, 20 Квітня 2024 р.

КОМУ ІНДЕКСУВАЛИ ПЕНСІЇ

Пенсіонерів Хмельниччини хвилюють питання індексації пенсій із 1 березня 2021 р. Надаємо роз’яснення з найак­туальніших питань.

– Перерахунок із 1 березня і є проведення індексації пенсій?

– Так, органи Пенсійного фонду вже третій рік поспіль проводять індексацію пенсій за новим Порядком, затвердженим Постановою Кабміну від 20 лютого 2019 р. №124. Індексація пенсій проводиться шляхом осучаснення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який є складовою формули розрахунку пенсії, на коефіцієнт підвищення, що визначається щороку Кабміном.
Головним управлінням із 1 березня 2021 р. проведено індексацію пенсій в автоматичному режимі без потреби особистого звернення пенсіонерів. Виплату перерахованих пенсій буде забезпечено в березні у визначені для кожного пенсіонера дати.
Індексація пенсій проводитиметься щороку з 1 березня.

– Який механізм проведення індексації?

– 2021 року Кабмін України прийняв Постанову №127, якою визначено коефіцієнт збільшення показника середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується при обчисленні пенсії, в розмірі 11% (або 1,11), що відповідає 50% показника зростання споживчих цін за попередній рік + 50% показника зростання середньої зарплати в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення.
На коефіцієнт підвищення 1,11 збільшується не загальний розмір пенсії, як вважає більшість пенсіонерів, а показник середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується при обчисленні пенсії.

– Які ж пенсії перераховано?

– Перераховано пенсії, які призначені відповідно до законів Украї­ни:
«Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (якщо пенсію обчислено з урахуванням заробітної плати особи), «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (лише військовослужбовцям строкової служби), «Про статус та соціальний захист гро­мадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (якщо пенсію обчислено згідно зі ст.54 в розмірі відшкодування фактичних збитків).
З урахуванням коефіцієнта підвищення 1,11 з 1 березня 2021 р. проведено перерахунки пенсій особам, які одержують пенсії за віком, з інвалідності, за вислугу років, у зв’язку із втратою годувальника, розрахунок яких проведено від заробітку особи, оскільки індексується не розмір пенсії, а заробітна плата.
Індексація пенсій проводиться не­залежно від факту роботи пенсіо­нера.

– На скільки підвищаться пенсії наших громадян після проведення індексації?

– Підвищення для кожного пенсіонера є індивідуальним, оскільки визначається з урахуванням індивідуальних показників (коефіцієнтів страхового стажу і заробітку) та доплат до встановлених законодавством мінімальних розмірів, які є складовими пенсійної виплати. Але Постановою №127 визначено, що розмір підвищення не може бути меншим як 100 грн.
Крім того, особам, які отримують пенсію відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та мають страховий стаж: чоловіки – не менше як 35 років, жінки – не менше як 30 років, із 1 березня мінімальну пенсійну виплату збільшено з 2100 грн до 2200 грн (з урахуванням надбавок, підвищень, доплат, передбачених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги).

– А кому не індексували пенсію з 1 березня?

– Наразі не підлягають перерахунку з 1 березня:
# пенсії, щомісячне довічне грошове утримання суддям у відставці, які призначені за спеціальними законами;
# пенсії військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом, призначені за нормами ЗУ «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби»;
# пенсії, призначені після 1 січня 2019 р., оскільки для їх обчислення застосовувався показник середньої заробітної плати в Україні, який значно перевищує 5426,60 грн (показник середньої заробітної при призначенні пенсій 2019 р. становив 6188,89 грн, а 2020 р. – 7763,17 грн);
# пенсії, обчислені без урахування заробітної плати.
Однак, при наявності в одержувачів пенсій згідно із Законом Украї­ни «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» страхового стажу 30/35 років розмір їхньої пенсії не може бути меншим як 2200 грн.

– Якій категорії осіб із числа одержувачів пенсій за військовим законом проведено індексацію?

– Лише для осіб із числа військовослужбовців строкової служби та членів їхніх сімей, яким обрахунок пенсії з інвалідності або в разі втрати годувальника проведено з урахуванням заробітної плати (грошового забезпечення) особи або померлого годувальника.

– Чому не проіндексовані пенсії за військовим законом особам офіцерського складу, прапорщикам і мічманам, військовослужбовцям надстрокової служби та військової служби за контрактом?

– Ці пенсії обчислюються у відсотках від розміру грошового забезпечення (враховуючи відповідні оклади за посадою, військовим (спеціальним) званням, надбавку за вислугу років, щомісячні додатко­ві види грошового забезпечення).
Показник середньої заробітної плати в Україні, який осучаснюється в результаті перерахунку з 1 березня, не є складовою розрахунку пенсії для зазначеної категорії осіб, тому їхні пенсії не підлягають такому перерахунку.
На сьогоднішній день Урядом розроблено законопроєкт, у разі ухвалення якого пенсіонерам силових структур та відомств також буде проводитись індексація пенсійних виплат на загальних підставах.

– Кому проведено перерахунки пенсій у зв’язку з підвищенням із 1 січня 2021 р. мінімальної зарплати?

– Проведено відповідні перерахунки пенсій:
1) 65-річним особам, які мають страховий стаж (чоловіки – 35 років, жінки – 30 років), встановлено мінімальну пенсійну виплату в розмірі 40% мінімальної заробітної плати, тобто 2400 грн.
Пенсію в нових розмірах пенсіонери області отримали в січні поточного року;
2) учасникам ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи з числа військовослужбовців та військовозобов’язаних, призваних на військові збори, із застосуванням коефіцієнту підвищення заробітної плати 2,90126. Доплату за перерахунком із 1 січня буде виплачено в березні поточного року.

Головне управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області.