Субота, 27 Квітня 2024 р.
12 Березня 2021

100 ДНІВ – ПОЧАТОК ЗМІН

27 листопада 2020 р. я публічно склав присягу міського голови перед громадою. Позаду перші сто днів копіткої й напо­легливої праці. Незважаючи на деякі політичні протистояння, відсутність заступників, багато вже вдалося зробити для Кам’янець-Подільської міської громади. Сьогодні кожен мешканець очікує змін уже і зараз. Але якщо вам у спадок, для прикладу, дістається порожній холодильник, від зміни власника його наповнення стрімко не зміниться. Щоб туди покласти продукти, на них потрібно заробити кошти. Так і з бюджетом. Так і з дорогами та тротуарами. Стисло розповім про те, що змогли зробити за 100 днів і до чого прагнемо.

ПОСІТКО Михайло ВолодимировичДУМКА ГРОМАДИ – МІЙ ОСНОВНИЙ ОРІЄНТИР. Карантин вніс низку заборон на особис­тий прийом, але є бажання знати і дослухатися, тому перше, що ми зробили, – покращили комунікацію з громадою, утворивши відділ інформаційної діяльності, зв’язків з органами влади, громадянським суспільст­вом. Стали вже традиційними онлайн-спілкування міського голови з кам’янчанами, в соцмережах надаються відповіді на запитання, моніторяться гострі проблеми міста тощо. Запро­ваджено механізм зворотного зв’язку із заявниками, скарж­никами. Цілодобово працює оперативна служба 15-05. Спілкуюся щотижня з громадою в радіопроєкті «Міська кухня». Концептуально змінили підхід до висвітлення теленовин: відмовилися від надмірної політизації, послуг «рупорів Кремля» та надали перевагу талановитій молоді.
Без співпраці з представниками різних щаблів влади місто не вирішить усіх своїх наболілих питань. Тому представляю громаду на різних зустрічах, нарадах, конференціях від найвищої владної інституції до зустрічей із мешканцями. Так, на запрошення президента України взяв участь у «Раді розвитку громад» у м.Київ. Після приїзду – в зіб­ранні громадських організацій.
УХВАЛЕНО БЮДЖЕТ. Я отримав місто з «діркою у бюджеті» – недоотримано 29,2 млн грн. Необхідно було вживати рішучі кроки економії, і це вдалося: за станом на 1 січня, боргів із зар­плати та оплати за енергоносії вже не було. Перебуваючи на посаді міського голови без жодного заступника, вдалося вже 23 груд­ня прийняти бюджет-2021, де на 100% передбачили оплату праці та комунальних послуг. Провели 6 сесій міської ради, ухва­лено 437 рішень, 9 засідань виконавчого комітету (230 питань), видано 186 розпоряджень. Цифри скупі, але ті, хто спостерігає за нашою роботою, знають, яка праця за ними стоїть.
КОНТРОЛЬ. Наповнення бюджету залежить від ефективності роботи кожного структурного підрозділу. Тільки за попередній місяць наші працівники виявили 8 суб’єктів господарювання, які не сплачували податків. Виконали роботу і тепер очікуємо додаткові пів мільйона надходжень та близько 50 нових робочих місць.
Утворений департамент юридичного супроводу та контролю із сильною командою вже за декілька місяців повернув громаді 2 млн 322 тис. грн. Більше як 20 неефективних чиновників звільнено, але це далеко не всі. Премії та надбавки за бездіяльність топ-чиновникам старої влади скасував. За три місяці це зекономило 500 тис. грн для міста. Ліквідували зайву посаду заступника міського голови (річна економія – 500 тис. грн). Чинов­никам стало некомфортно, адже, посиливши контроль за використанням службових авто, не повірите, зменшили викорис­тання пального в половину!
Відновлено розгляд справи що­до повернення в комунальну власність приміщення на пр.Грушевського, 42 (Ощадбанк); звер­нулися до Господарського суду Хмельницької області щодо стяг­нення коштів із недобросовісного підрядника, який ремонтував міський стадіон; є провадження щодо скасування договору будівництва на території водолікарні. Загалом є з десяток нових кримінальних і судових проваджень. Утворив більше як 10 комісій із перевірки ефективнос­ті управлінських рішень (реконструкція вул.Соборна, вартість оренди приміщень КП «Місь­ка друкарня», самозахоплення землі на Нігинському шосе, перевірки обгрунтованості тарифів «Житловика», щодо діяль­ності «Господаря», із самовільного демонтажу водолікарні, капітального ремонту стадіону).
Зупинили практику забудо­ви прибудинкових зон, майданчиків гаражами. Припинили хаотичне встановлення кіосків. Спіль­но з правоохоронними органами впроваджується система заходів «деприватизації» 12 ді­лянок, які були передані у власність за допомогою «сірих схем».
ПОВЕРТАЄМО ПРОСТІР ГРОМАДІ! Стали на заваді захоп­ленню 16 га землі державної власності, які завдяки нашим зусиллям будуть передані громаді.
ПОКРАЩУЄМО СЕРВІС ДЛЯ КАМ’ЯНЧАН. Тому УНАП відтепер – і в суботу, і в с.Колибаївка. Працівники управління адмін­послуг у день приймають понад 200 кам’янчан. Пам’ятаєте в минулі роки нічні черги на морозі та в спеку? Ми змінили графік прийому, послуги надаються і в обідню перерву, і до 20.00 щочетверга, і навіть у суботу. Із січня працює послуга єМалятко: за однією заявою батьки можуть отримати 6 послуг, що супроводжують народження дитини.
В лютому утворили підрозділ у с.Колибаївка (+8 робочих місць) і з проєкту «ULEAD з Європою» наповнили сільський офіс новою оргтехнікою та меблями. Тепер понад 140 послуг із реєстрації місця проживання, оформлення довідок, земельних питань та архітектури, соціальних послуг можна буде отримати і в Колибаївці.
100 ПЕРШИХ ДНІВ ПРИПАЛИ НА ЗИМУ. Тому всі комунальні служби були задіяні у прибиранні території громади, забезпеченні міста теплом. Із наявним автопарком, ресурсами сніжна зима на початку каденції стала для нашого комунального господарства справжнім викликом. Не тільки міські, а й сільські дороги потребували цілодобового очищення. Для цього було використано 3268 т гранітного відсіву та 379 т солі. Для контролю за використанням комунальної техніки вже дав доручення розпочати процес встановлення GPS-навігаторів.
Уже в грудні розпочато ро­боти з упорядкування закри­тих кладовищ. До снігу встигли з деякими поточними ремон­тами доріг, тротуарів (на перехресті вул.Князів Коріатовичів та вул.При­вокзальна, вул.Кузнечна, Матросова), посипковим ремонтом (Чехова та Орининське шосе).
Наразі оголосили конкурс на ремонт доріг струменевим методом (на 4 млн грн), доти частково здійснюємо ремонт найбільш аварійних ділянок. Встановили 28 дорожніх знаків. Виконується формувальне і санітарне обрізання дерев (608 од.). Чистота в пріоритеті, і вже маємо успіхи, наприклад, у с.Дов­жок укладено близько 900 договорів із мешканцями на вивезення сміття. Ліквідовано стихійне сміттєзвалище та встановлено інформаційний щит із роз’ясненням про штрафи. Навіть адмінкомісія відтепер працює по-новому, наприклад, викинутий повз смітник недопа­-лок – 340 грн штрафу. Закуплено сміттєві контейнери, демонтовано аварійні сараї та прибрано багаторічні хащі в дворах на вул.Соборна, 25 та Огієнка, 51.
А на сільських територіях встановлено 40 світлових датчиків. Ліквідовано 14 стихійних сміт­тєзвалищ.
ЗАЛУЧЕННЯ ДЕРЖАВНИХ КОШТІВ. Важливо активно залучати державні гроші. Вже просимо державного фінансування ремонтно-реставраційних робіт для пам’яток: «Казарми фортеці», «Кушнірська башта», «Нова фортеця», «Будинок Маріїнської гімназії», «Башта Водяна №5».
Справа «Стадіон» стала справж­нім випробуванням, оскільки виявилося, що восени минулого року роботи призупинили, але ми виконали велику роботу і наприкінці цього року, сподіваюся, отримаємо не одне футбольне поле, як передбачалося раніше, а новий комплекс із трибунами, адмінбудівлею, парковкою для автобусів. Із міського бюджету виділили 5 млн грн на співфінансування.
ОСВІТА. Вперше запроваджено безкоштовне харчування для дітей пільгових категорій, із родин учасників АТО/ООС. Раніше така пільга була доступна тільки під час їх перебування в зоні ООС. Порівняйте: 2020 р. на пільгове харчування викорис­тано 6 млн 700 тис. грн, а вже на 2021 рік – 10,5 млн. За кошти місцевого бюджету придбали шкільну та спортивну форму для дітей-сиріт. Замінили вік­-
на в ДНЗ №5, 21, 22, НВК №3, ЗОШ №5, 6, 12. Закупили і встановили тренажери на терито­рії СЗОШ №1; здійснили поточний ремонт водопостачання в НВК №3, відремонтували покрівлі над спортзалом у ЗОШ №6. Із державних коштів для шкільних їдалень (харчоблоків) придбали обладнання на суму 504 тис. грн для НВК №3, 9, 14; ЗОШ №5, 16.
Держава лише частково надала освітню субвенцію, тому виділили з міського бюджету кошти на надбавку за престижність освітянам у розмірі 20%. На відміну від минулих років, ми не забули про техпрацівників, вихователів і нянечок дитсадків.
Уперше за рахунок бюджету оплатили медогляд для освітян (понад 1,3 млн грн).
МЕДИЦИНА. Реконструює­-мо приймальне відділення хірургічного корпусу міської лікарні (Пушкінська, 31). Отримали новий комп’ютерний томограф вартістю 12,4 млн грн та ввели штатну одиницю лікаря-­рентгенолога. Закупили ульт­развукову діагностичну систему за 1,9 млн грн.
Уперше за рахунок міського бюджету фінансуємо вісім зовсім нових медпрограм. Скеру­вали кошти на придбання важливого обладнання: 1,3 млн грн – цифровий пересувний рентген­­апарат для Перинатального цент­ру, 1,5 млн – на обладнання для міської лікарні.
Реагуючи на звернення батьків, уперше надали 1 млн 260 тис. гривень на закупівлю інсулінових помп для малюків. Змогли профінансувати придбання біохімічного автоматичного ана­лізатора (майже 985 тис. грн), а це – можливість безкоштовно робити населенню лабораторні дослідження.
Реагуємо на кожен гострий ви­падок. Так, для прикладу, коли сталася трагедія, з коштів бю­джету перевезли орендованим реанімобілем важкохвору з м.Тячев Закарпатської області додому. Щодня протистоїмо вірусу, готуємося до вакцинації від COVID-19 та приймаємо майно районного центру ПМСД у власність нашої громади.
ПЕРЕВЕЗЕННЯ. Торік за­проваджено рух маршруток до 19.00. Перевізники, хоч і розумію їхні проблеми, мають дотримуватися умов договору і курсувати до 22.00. Тому звертаюся до громади: в разі виявлення недотримання умов графіка руху, повідомляйте про це!
Ініціювали механізм безкоштовного проїзду через Замковий міст для мешканців громади, але старий склад виконавчого комітету не підтримав. Буде новий склад – зробимо те, що обіцяли.
Уперше за останні роки міська влада спільно з громадськіс­тю зайнялася розробкою програми розвитку комунального транспорту. Чуємо людей і коригуємо маршрути: продовжено маршрут №23 «Підзамче – мік­рорайон Жовтневий» до с.Дов­жок, почали технологічну накатку нових маршрутів: №9 «с.Дов­жок – районна лікарня»; №6-А «Селище цукрового заводу – залізничний вокзал». Вивчається можливість перевезень від с.Дов­жок (Козак) та вул.Унявка (с.Дов­жок). Продовжуємо боротися за приміський потяг до Ларги.
СОЦІАЛЬНИЙ НАПРЯМ. Збіль­шили від 1 до 5 тис. грн розмір одноразової матеріальної допомоги. У минулі роки така допомога складала 200-300 грн. Уже змогли надати допомогу 295 громадянам.
КУЛЬТУРА. З приєднанням територій сіл наша громада збагатилася на 16 нових об’єктів куль­тури, а це – додаткові видат­ки. Для учнів мистецьких шкіл із сіл зберегли розмір плати за на­вчання на рівні вересня 2020 р. Від сплати за навчання в усіх мистецьких школах звільнені діти з інвалідністю, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти з багатодітних сімей, діти з малозабезпечених родин та на 100% – діти загиблих учасників АТО/ООС. Розпочали роботу з реалізації проєкту «Па­м’ятник борцям за Волю та Незалежність України», що планує­мо встановити на майдані Відродження.
Це далеко не все, що було зроблено і чим живе громада, яка довірила мені велику честь бути Кам’янець-Подільським міським головою. Є здобутки наших юних дарувань, талановитих педагогів, спортивні чемпіонати і змагання, фестивалі та пам’ятні дати. Є повсякденна робота тих, хто обслуговує, приймає, архівує, виготовляє, створює, прибирає й лікує… Є грантова діяльність і робота із цифрами, є великий сектор роботи тих, хто забезпечує тепло, світло, газ і воду в наших домівках. І вони заслуговують великої подяки. Дякую за ці сто днів усім, хто зробив мене стійкішим, хто допомагав і не дуже. Ми – успішна громада, і знаю – незабаром зможемо все.

Михайло ПОСІТКО, Кам’янець-Подільський міський голова.