Субота, 20 Квітня 2024 р.
12 Березня 2021

ЛІЧИЛЬНИКИ Є, СПРАВЕДЛИВОСТІ НЕМАЄ

Отримавши платіжку за газ, кам’янчанка Зоя ФТЕМОВА аж за серце схопилася. Сума виявилася майже вдві­чі більшою, ніж за попередній місяць. У схожій ситуації опинилися і деякі сусіди. Жінка детально змалювала си­туацію журналістам:

– На нашому 123-квартирному будинку на вул.Гагаріна, 13 «Хмельницькгаз» встановив загальнобудинковий лічильник, і ніхто з нами не узгоджував цього оснащення. Відтоді почалися проблеми. Спочатку суми були ще прийнятні, але в останні місяці – захмарні. Ми сподівалися, що в наших квартирах облаштують індивідуальні прилади до 1 січня 2021 року, як це передбачено постановою Кабміну. Але, коли отримала рахунок за січень, зрозуміла, що мої надії марні. Якщо за грудень я сплатила 223,46 грн, то за січень нарахували аж 514,52 грн. Я користуюся лише газплитою, проживаю одна і фізично не можу спалити за місяць аж 73,6 куба газу. Куди б я не зверталася, відповідь одна: «Встановіть індивідуальний лічильник». Але для цього треба близько 4000 грн, тобто віддати майже всю пенсію. Чому суб’єкт не ви­конав постанови Кабміну щодо безкоштовного встановлення газових лічильни­-ків до 1 січня 2021-го? – запитує Зоя Пет­рівна.

Як пояснив «Подолянину» начальник Кам’янець-Подільського відділення АТ «Хмельницькгаз» Яків ГАРШТ, якщо в будинку встановлено загальнобудинковий газовий лічильник, тобто кошти на метрологічне забезпечення вже витрачено, то облаштування індивідуальних лічильників не передбачено:

– Відповідно до перспективного Плану розвитку газорозподільної системи АТ «Хмельницькгаз» на 2016-2025 роки, здійснено монтаж загальнобудинкового лічильника газу на будинок №13 на вул.Гагаріна. Щодо розрахунків роз’яснюємо, що для споживачів, які не мають квартирних лічильників газу, вона здійснюється за показаннями будинкового вузла обліку: виключаються сумарні показання квартирних лічильників із подальшим розподілом різниці між споживачами, які не мають індивідуальних лічильників, пропорційно кількості осіб, зареєстрованих у квартирі. У разі незгоди власника квартири розраховуватися за спожитий газ за показаннями загальнобудинкового лічильника, він може встановити індивідуальний за власні кошти або за рахунок інших джерел, не заборонених законодавством, у тому числі за кошти власника (балансоутримувача) будинку тощо, – додав Яків Йосипович.

А от правники радять особам, котрі опинилися у схожій ситуації, як пані Фтемова, звертатися до суду. Тим паче, що в місті є приклади судових рішень на користь споживачів.

Зокрема, першу таку судову справу успішно виграв колишній депутат міськради, а нині радник міського голови, юрист Дмитро КОСТЮКОВИЧ:
– Нарахування за показами загальнобудинкових лічильників є незаконним, оскільки ці прилади встановлювали без згоди мешканців будинку. Щоправда, законними вони можуть бути у разі, коли мешканці створили ОСББ, і воно погодило встановлення лічильника та підписало відповідний договір. Зазвичай газорозподільна компанія встановлювала загальнобудинкові лічильники за власним рішенням і здійснювала нарахування відповідно до його показів. І тут відбувається несправедлива річ, бо хтось не проживає в квартирі, хтось не користується газом або використовує його мало. А газовики покази використаного газу ділять пропорційно. За законом, у нас є два способи нарахування плати: це загальний тариф, коли немає лічильника, або ж за показами індивідуального лічильника. Тобто, якщо в споживача немає індивідуального лічильника, він повинен сплачувати за нормами споживання газу для громадян для приготування їжі в квартирах, в яких не встановлені індивідуальні газові лічильники.