П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
19 Березня 2021

МОЛОЧНІ ФЕРМИ МОЖУТЬ БУТИ УСПІШНИМИ

Як продавати молоко, аби селянам було вигідно? Це запитання неабияк турбує всіх українців, адже скоро дійде до того, що корів занесуть до Червоної книги України. У Дунаєвецькій громаді мають приклади успішних сімейних молочних ферм і готові надалі розвивати фермерські господарства, адже це надасть такі бажані робочі місця. Головне – аби було де реа­лізувати продукцію.

Зовсім не тішить і те, що селяни змушені продавати молоко на молокопереробні заводи за ціною 6 грн/літр, тоді як по­купці в місті віддають і понад 20 грн за пів­тора літра молока, купуючи його на ринку.
Для компромісного рішення і взаємовигідного співвідношення попиту та пропозиції було проведено круглий стіл «Реалізація фермерської молочної продукції в торгових точках міста».
Зустріч організували представники Дунаєвецької міської ради спільно з місцевими підприємцями та членами новоутворених фермерських господарств громади, котрі прагнуть займатися молочним бізнесом.
На зустрічі були присутні гості із Львівської дорадчої служби, яка надає консультації дрібним фермерам із питань розвитку сімейного молочного бізнесу за сприяння Посольства Королівства Нідерландів в Україні, та учасники проєкту «Світ громад».
Так, пан Іван Паньків – директор БО «ЛАДС», президент МАСДСУ – поділився досвідом ведення сімейного молочного підприємництва на Львівщині, презентував проєкт про перспективи ведення молочного господарства, запровадження нових технологій, пошуки ринку збуту продукції, зокрема, встановлення популярних сьогодні «молокоматів» (автомати з молоком), про безпеку та ветеринарний супровід молочного господарювання, необхідність створення обслуговуючих кооперативів, які мають надавати фермерам нормативно-правову, ветеринарну та іншу допомогу.
Завершилася зустріч на позитивній ноті – пропозицією від «Світу громад» про створення єдиного молочного кластера на базі Дунаєвецької ТГ, і оскільки він буде показовим для інших громад України, то в квітні цього року, з метою розрахунку рентабельності та втілення механізму реалізації проєкту, в громаді працюватиме група економістів і провідних фахівців із розвитку моделі успішного господарювання сімейних молочних ферм від «Укрмілкінвест групи».

За матеріалами пресслужби Дунаєвецької ТГ.