Четвер, 25 Квітня 2024 р.
19 Березня 2021

ВПРОВАДЖУЄМО ТИМЧАСОВЕ ВИХОВАННЯ

17 березня в міській раді відбулася пресконференція «Патронат над дитиною», присвячена ініціативі поширення діяльності патронатних сімей.

– Протягом останніх років у законодавстві про соціальний захист дітей відбулися зміни, зокрема в структурі інтернатних закладів. Наразі ми чуємо, що дітям краще в патронатних сім’ях, але, на жаль, поки такого в Кам’янці-Подільському ще немає. Хоча це питання часу, – зазначив заступник міського голови Вадим САВЧУК.

Як пояснила заступниця директора – начальниця відділу соціальної роботи Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Наталя ГОМІЛКО, патронатна сім’я повинна забезпечити опіку, догляд, виховання і захист прав дітей, які, у зв’язку зі складними життєвими обставинами, не можуть проживати зі своїми родинами. У таких сім’ях повнолітня особа, яка пройшла спеціальний курс підготовки, виконує обов’язки пат­ронатного вихователя на професійній основі. Також обов’язковою є присутність «помічника» – члена сімейства, котрий, у разі по­треби, деякий час може виконувати функції вихователя.

– Рішення вилучити дитину із сім’ї є психологічно важким для соціальних працівників, а уявіть, що відбувається з дитиною, – зазначає психолог Віталій Поліщук. – Тому набагато кра­ще, коли вона потрапляє не в спец­заклад, а в родину, хай і не свою, але ту, де їй приділяють належну увагу.

Можливість взяти на себе таку роль надано громадянам України, які мають позитивний досвід виховання дітей і відповідні житлові умови.
Діяльність патронатного вихователя є професійною та наразі оплачується в розмірі 10945 грн на місяць. Також виплачується допомога на утримання дитини: 4802 грн – для дітей віком до 6 років, 5987 грн – віком від 6 до 18 років.
Перебувати в патронатних сім’ях діти можуть до трьох місяців. Проте, у разі наявності додаткових обставин, термін може бути збільшений до пів року. Одночасно в патронатній родині можуть перебувати декілька таких дітей, однак лише за умови, якщо всі неповнолітні мають кровну спорідненість або проживали разом протягом тривалого терміну.
Наразі в нашому районі функ­ціонує лише одна сім’я такого типу. Родина з Гуменецької ТГ дала тимчасовий прихисток уже більш ніж 80 дітям.

Олександр ЩЕРБАТИХ.