Середа, 24 Квітня 2024 р.
19 Березня 2021

ВІЛЬНИХ МІСЦЬ ДЛЯ ХВОРИХ НА КОВІД НЕМАЄ

Щеплення отримує головний лікар  КНП «Лікувальний діагностично-консультативний центр» Борис ЦвігунВакцинальна кампанія нарешті стартувала в місті 13 березня. Перші дози вакцини CoviShield від ковіду отримали 141 медпрацівник, 30 військових, які відбували в зону ООС, решту – громадські діячі. Всього за 6 днів – 220 щеплень. Власне, темі вакцинації присвятили брифінг, який відбувся 17 березня в міськраді.

Як запевнила в.о. директора місь­кої лікарні Тетяна ДІДИЧ, ускладнень не було. Серед зафіксованих реакцій – підвищення температу­-ри тіла, головний біль, сонливість, слабкість. І це вважається нормою, адже імунна система починає працювати і формувати захист.
Лікар-онколог міської лікарні Ар­тур САВИЦЬКИЙ на своїй сторінці у фейсбуку описав власні відчуття наступного дня після вакцинації:

«Незначний біль у місці ін’єкції та маленький синець. Температура в нормі. Ввечері, о 22.30, була сонливість, а від другої ночі – безсоння (напевне, через емоції). Жодні ме­дикаменти приймати не довелося. О 7.20 – уже на роботі. Контактуйте із сімейним лікарем і записуйтесь на щеплення!».

На брифінгу начальник міськ­управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК висловив незадоволення темпами вакцинації:

– Ми не повинні тримати в заручниках громаду через небажання медиків вакцинуватися. Плануємо запровадити, аби лікарі ставили підпис про відмову від вакцинації. Тоді щеп­лення могли б отримати охо­чі кам’янчани.

Адже нині основна мета – зупинити розповсюдження ковіду, який став агресивнішим, контагіознішим і непередбачуванішим. Нині він полює на людей молодшого і середнього віку, а також дітей. Медики фіксують більше ускладнень і нетипові симптоми хвороби. Фактично із 80 ліжок у міській лікарні, відведених для лікування хворих на ковід, зайняті 79 (за станом на 13.00 17 березня). Планується перепрофілювання ще 30 ліжок, з яких 8 буде обладнано киснем.
У разі погіршення епідситуації, ЦРЛ буде повністю перепрофільовано під ковідну лікарню.
Директорка Центру ПМСД Тетяна КУЗНЯК додала, що сімейні лікарі вже розпочали формувати списки людей, які підпадають під наступні хвилі вакцинації. Зокрема, із понад 4000 кам’янчан, старших за 80, наразі добро на вакцину дали близько 600. Усіх кам’янчан вакцинуватимуть у пунктах щеп­лення. Зокрема, один діятиме на базі амбулаторії, що на вул.Космонавтів, 8. Інший планується відкрити на вул.Героїв Небесної Сотні, 45. Тож медики закликають дотримуватися карантину і не розслаблятися. Бо третя хвиля ковіду, ймовірно, вже розпочалася.
У районі вакцинуватимуть із нас­тупного тижня. 18 березня провели навчання для працівників пунктів щеплень, які діятимуть на базі амбулаторій у селах Мукша Китайгородська, Жванець, Оринин та Старій Ушиці.