Четвер, 28 Березня 2024 р.
9 Квітня 2021

ПРИЗОВ-2021: НОВІ ШТРАФИ І ЗАТРИМАННЯ УХИЛЯНТІВ

Ранок 6 квітня видався особливим для декількох десятків строковиків, які цього дня першими відбули виконувати свій громадянський обов’язок. Міцні обійми, сльози та щирі побажання під звуки військового оркестру, – так проводжали хлопців до війська рідні та друзі. Благословив на легку службу юнаків і військовий капелан, протоієрей Олександр Цісар.

Призов стартував 1 квітня і триватиме до червня. Із Хмельниччини буде призвано близько 600 юнаків віком від 18 до 27 років, зокрема сотню – з Кам’янеччини. Вони поповнять лави ЗСУ, Нацгвардії, Державної прикордонної служби чи Державної служби транспорту та зв’язку. Новоприбульців ніхто не направлятиме до зони ООС. Окрім того, що вони здобудуть військово-облікову спеціальність, навики і досвід для захисту Украї­ни, мають можливість після
3-місячного на­вчання в центрі продовжити службу в армії, але вже за контрактом.
Правда, цьогорічний призовний сезон відбувається з певними змінами, про які «Подолянину» розповів військовий комісар Кам’янець-Подільського об’єднаного міського територіального центру комплектування та соціальної підтримки підполковник Володимир ВОЗНИЙ. Окрім суттєвого збільшення штрафів, рота Нацполіції отримала повноваження затримувати і доставляти ухилянтів до територіального центру.
– У нас тісна співпраця з органами Нацполіції щодо громадян, які ухиляються від виконання військового обов’язку, порушують правила військового обліку. Відтепер поліцію зобов’язали затримувати таких порушників. На території Кам’янець-Подільської територіальної громади є рота Нацполіції, яка спільно із представником військкомату патрулюватиме місто, можливо, згодом і район. Вони можуть затримувати осіб 18-27 років і доставляти до територіальних цент­рів для складання адміністративних правопорушень та з’ясування причин неявки в попередні призови. Адже є реєстр військовозобов’язаних, до якого включені всі громадяни, зокрема і призовники. Відповідно до чинного законодавства, обробка персональних даних дозволяється без їхньої згоди. Хочу попередити і батьків, і призовників: реєстр працює, налагоджена взаємодія також із прикордонною службою. Тому втекти від армії за кордон не вдасться. Захист Батьківщини – почесний обов’язок кожного громадянина. Завжди ставлю в приклад дівчат, які призиваються і виконують свій обов’язок нарівні з чоловіками. І прикро, що є такі чоловіки, котрі тікають від комісаріату і служби.
Володимир Миколайович наголосив: якщо з певних причин призовник не отримав повістки, все одно повинен звернутися в 10-денний термін до територіального центру комплектування. Адже за порушення правил військового обліку суттєво зріс розмір штрафу – з 85-119 грн до 510-850 грн. За псування, недбале ставлення до військово-облікових документів чи їх втрату розмір штрафу сягнув максимальної суми – 1700 грн, у по­передні роки становив 17-85 грн. За порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію до відповідальності будуть притягнуті керівники установ, організацій чи посадові особи, які відповідають за введення військового обліку. Максимальний штраф для них підвищився з 5100 до 8500 грн.
Військовий комісар додав, що тепер президент України отримав право оголошувати призов резервістів оперативних резервів терміном до 6 місяців без оголошення мобілізації. Військовозобов’язані – це громадяни, які перебувають у запасі на обліку у військовому комісаріаті віком до 60 років. Їх можуть за необхідності призивати для комплектування військових частин, на навчальні збори або на військову службу в резерві.