П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Травня 2021

ПОКИ ЗАТИШШЯ. ПЕРЕД БУРЕЮ?

Статистика щодо захворюваності на ковід хоч і дихає оптимізмом, проте черговий сплеск не за горами. Після святкування Великодня, низки вихідних хворих може побільшати.

– Нині ситуація покращилася, захворюваність стрімко зни­зилася, але, враховуючи декілька вихідних і початок сезону польових робіт, цифра може бути не зовсім об’єктивною, – коментує завідувачка від­ділення організації епіде­міологічних досліджень міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Алла ГРИЦАЙ. – У березні в місті реєстрували 1337 випадків захворювання, в районі – 627, у квітні відповід­-но – 1194 і 606, а за станом на 12 травня включно, маємо 130 і 71 нових хворих. Але при невеликій кількості недужих смертність залишається високою – вже в травні померли 8 кам’янчан і 6 жителів району, тобто 7% від загальної кількості нових хворих. До слова, наразі маємо різкий спад і щодо хворих на ГРВІ – фіксуємо поодинокі випадки. Ста­ціонарні відділення нині не пе­реповнені, ситуація не така складна, як була в березні-квітні, з’явилося більше вільних місць, але відсоток важ­ких хворих ще залишається високим.
Попри таке затишшя, маємо прогнози щодо нового сплеску захворюваності, ймовірно, наприкінці травня – на початку черв­ня. Учні повернулися на навчання, тому інтенсивність передачі збудника буде зростати. Ми вийшли з «червоної» зони, в нас пом’якшився протиепідемічний режим, тому нова хвиля захворюваності можлива, щоправда, невідомо, якої вона буде інтенсивності.
Крім того, міністр охорони здоров’я Максим СТЕПАНОВ зазначив, що індійський штам коронавірусу COVID-19 скоро таки прийде в Україну. Він досить важкий, більш агресивний і контагіозний. На жаль, просвіту ще не видно, а от берегтися потрібно всім.

На думку начальника уп­равління охорони здоров’я Юрія ПЛИВАНЮКА, статистика щодо ковіду, крім летальних випадків, більш-менш втішна. Проте варто очікувати збільшення кількості хворих. Тому великі сподівання в медиків на щеплення. Сьогодні в місті є 1100 доз вакцини «Astra­Ze­neca». Очільник управління закликає звер­татися по направлення на вакцинацію до сімейних лікарів. Тим паче, що наприкін­ці тижня має надійти нова партія.