Четвер, 25 Квітня 2024 р.
14 Травня 2021

КОЛИ УРЯД НЕ БОЇТЬСЯ ДЕБАТІВ…

11 травня в інформаційному центрі міської ради «Активна Громада Кам’янця-Подільського» і відділ молоді та спорту ДГП підбили підсумки, нагородили призерів і переможців регіонального дебатного турніру серед молоді.

Дебати в усьому світі використовують для розвитку культури ведення дискусії та розвитку демократичних цінностей. Під час дебатів ми вчимося формувати думку, шукати факти, аби дізнатися більше про те, що важливо для суспільства. Саме дебати допомагають розвиватися громадянському середовищу і вчать ухвалювати раціональні, виважені рішення. Крім того, завдяки дебатам розвиваються культура публічних дискусій, толерантне ставлення до опонентів, а також формуються навички аргументованого переконання.
Цьогоріч дебатний турнір відбувається в 30 містах України за форматом «Британські парламентські дебати на платформі ZOOM». Формат був сформований на початку ХХ ст. у Великобританії завдяки підтримці універси­тетів Оксфорду та Кембриджу. Сьогодні він є офіційним форматом проведення Всесвітнього чемпіонату з парламентських дебатів, у якому беруть участь більш ніж 300 команд з усього світу. Ці команди представляють коледжі та університети, а сам формат звикли вважати студентським.
Учасників розподіляють на дві палати парламенту: Уряд та Опозицію. Грають 4 команди: перший Уряд – перша Опозиція; другий Уряд – друга Опозиція. У кожній команді по 2 гравці. До складу першого Уряду та Опозиції входять: Прем’єр-міністр та його заступник, Лідер опозиції та його заступник. До складу другого Уряду та другої Опозиції – член та сек­ретар Уряду і член та секретар Опозиції.
Уряд повинен запропонувати законопроєкт на тему дебатів та переконати суддю, що його варто ухвалити. Опозиція – аргументувати недоцільність ухвалення такого законопроєкту.
Чотири команди сміливців із Кам’янця-Подільського вийшли на двобій із чотирма командами з Хмельницького.
Про те, що в коледжі ПДАТУ готують майбутніх урядовців найвищого рівня, ми дізналися під час дебатного турніру.
Протягом трьох раундів змінювалися ро­лі. Все, як у справжній політиці: сьогодні ти прем’єр-міністр діючого уряду, а завтра – уже опозиційного. Але з кожною відведеною роллю учасники дебатів справлялися на «відмінно».
Координатори «Активної Громади Кам’янця-Подільського» надзвичайно вдячні Наталії Лінник, завідувачці відділення «Право» ВСП згаданого коледжу за фахову підготовку переможців.

А тепер – найголовніше:
1 місце – команда «Шнурки» (Анастасія Чорноброва та Сергій Шаман);
2 місце – команда «Вінді» (Сюзанна Яловінська та Марина Колодяжна);
3 місце – команда «Молоді та активні» (Оксана Рибак та Ана­стасія Гайдук);
4 місце – команда «Апріорі» (Віталій Фулавка та Богдан Посітко).

Усі учасники дебатного турніру отримали призи від «Активної Гро­мади» і відділу молоді та спорту.

Славко ПОЛЯТИНЧУК, регіональний координатор ВІ «Активна Громада Кам’янця-Подільського»