Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
4 Червня 2021

ГОСПІТАЛІЗУВАТИМУТЬ ЗА 30 КІЛОМЕТРІВ

Від 31 травня Кам’янець-Подільська міська лікарня призупинила прийом хворих на COVID-19. Нових хворих госпіталізуватимуть до багатопрофільної лікарні в Дунаївцях, – таку новину цього тижня оприлюднило управління охорони здоров’я.

Рішення про згортання ковідних стаціонарних відділень належить профільному міністерству та комісії департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА. На весь наш регіон із 27 ковідних лікарень базовими закладами для лікування хворих на ковід визначено чотири. З них дві у Хмельницькому – інфекційна та міська, Славутська міська лікарня і Дунаєвецька багатопрофільна. Усі раніше перепрофільовані відділення під хворих на ковід повертаються у звичний режим роботи.

– На сьогодні ситуація покращується, маємо зменшення захворюваності та госпіталізації – це вселяє оптимізм, але він буде ще більшим, коли хворі не вмиратимуть від ковіду, і ми нарешті знімимо маски, – коментує «Подолянину» начальник управління охорони здоров’я міськради Юрій ПЛИВАНЮК. – Проте я вважаю, що, можливо, ще зарано згортати відділення, бо вірус пов­ністю не подолали. Одне відділення було б доречно мати на території Кам’янеччини, тим більше, що персонал психологічно і морально підготовлений, маємо й технологічну розводку кисню тощо. Але ми виконавці, тому виконуємо рішення згори.
Наразі в нашій міській лікарні залишаються лише 5 пацієнтів із ковідом. Терапевтичні відділення знову запрацюють на двох поверхах, у звичне місце повернуться кардіологія та неврологія.
Активно проводимо вакцинальну кампанію, враховуючи ту кількість вакцини, що надходить у місто. Очікуємо на нову партію, тому є сподівання, що кількість вакцинованих зростатиме в геометричній прогресії. Щодо щеплених медпрацівників міської лікарні, то таких є вже сотня. Втричі більше тих, котрі мають високий рівень антитіл, що свідчить про вже перенесений ковід. Поетапно медпрацівники пересвідчуються в наявному рівні імуноглобуліну G і, в разі його зменшення чи зникнення, самостійно йдуть на вакцинацію. Здебільшого в колективі працюють або щеплені, або ті, хто перехворів. Крім того, медики періодично проходять ІФА-тестування та експрес-тести. Тобто, робиться все для того, аби візит пацієнтів до медзакладу був безпечним.
У разі нового спалаху, готові знову розгортати місця. Саме тому потрібно підсилювати певні позиції, зокрема нині обговорюємо наявність кисневої станції. Плануємо потрапити в державний проєкт щодо фінансування і маємо бути незалежними від поставок кисню.