Середа, 01 Травня 2024 р.
11 Червня 2021

ПОДОРОЖЧАННЯ НАБЛИЖАЄТЬСЯ

Старт роботі сесії міської ради, що розпочалася 10 червня, дали пере­візники. До трибуни вийшов очільник їхнього професійного об’єднання Микола ЧАЙКОВСЬКИЙ із проханням до 1 липня встановити проїзд у міських маршрутках у розмірі 8 грн.

– У всіх містах підвищили тарифи, ми також подали документи, але нас тягнуть аж до вересня. А працювати неможливо. Водії виїжджають за кордон, аби заробити. Підвищилася мінімальна зарплата, відповідно і ціни на все решта, – зазначив Микола Станіславович. – Колись пасажиропотік був 85 відсотків, а тепер і 60 немає. Нам дорікають, що ми не їздимо до пізнього вечора. Але ж зверталися, аби була дотація з бюджету для компенсації збиткових рейсів, проте так її і не добилися.

Коментар надала директорка департаменту економіки Майя ГУРСЬКА:
– До заяви наприкінці березня не було додано відповідних розрахунків, їх отримали в травні. Далі вийшло розпорядження міського голови щодо відстеження пасажиропотоку. До 12 червня відділ пасажирських перевезень має надати висновки департаменту економіки. Ми зі свого боку якнайшвидше все розглянемо, але для встановлення нового тарифу потрібна регуляторна процедура – оголошення в газетах, громадські слухання тощо. Найкоротший термін – до кінця липня. Якби враховувалися тільки два чинники – зменшення пасажиропотоку і підвищення мінімальної зар­плати, то було б коригування тарифу.

У свою чергу Чайковський зазначив:
– Могли б нас із березня поправити, ми ж не такі крепкі спеціалісти, і можна було б підказати, що потрібно написати не новий тариф, а коригування.

Нагадаємо, що компетенція встановлення розміру плати за проїзд належить виконкому міськради.
Під час сесії було оголошено про створення єдиної фракції політичної партії «Слуга народу» в складі 8 осіб, адже на початку каденції цього скликання «Слуги» роздвоїлися на групу (3 депутати) і фракцію (5 депутатів) з однойменною назвою.
Традиційно не обійшлося без політичних заяв, у тому числі й про відмову підтримувати порядок денний сесії. Опоненти мера Геннадій НЕВЕНЧАН та Сергій САМ­СОНЮК негативно висловилися щодо методів роботи міського голови. Останній, зо­крема, критикував кадрові призначення, в тому числі й нового керівництва «Турботи» в особі колеги мера по партії «Свобода» Мирослава СМОТРОВА. Михайло ПОСІТКО у відповідь висловив власну впевненість у тому, що зміни, які відбуваються у центрі соціального обслуговування «Турбота», – на краще.
Також традиційно свої претензії до відсутності реакції мера на звернення депутатів із групи «Ми – кам’янчани» висловив Василь КОБИЛЬНИК. Парирували йому депутати від «Свободи».
Після півторагодинних дискусій порядок денний сесії так і не був проголосований навіть за основу.

– Не голосуючи за порядок денний, ви блокуєте ремонт стадіону, блокуєте реформу комунального транспорту, блокуєте підготовку до зими, внесення змін до бюджету, соціальні виплати та інші важливі питання, – прокоментував голосування депутатів міський голова. – Тому я оголошую перерву до 13.00 і скликаю погоджувальну раду з головами фракцій.

Проте і після перерви, при наявності 20 депутатів, за формування порядку денного проголосували тільки 19 народних обранців. Сьогодні депутати здійснять другу спробу попрацювати.
Нагадаємо, що відеозапис трансляції сесії доступний на сайті міськради.