П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Червня 2021

ОБ’ЄДНАЛИСЯ ПРОТИ СМІТТЯ

У трьох громадах Кам’янець-Подільського району – Слобідсько-­Кульчієвецькій, Староушицькій та Китайгородській – відбулася ви­значна подія, яка робить величезний крок у вирішенні проблеми зі сміттям.

11 червня укладено тристоронній договір про співробітництво цих громад у сфері управління твердими побутовими відходами. Підписи під документом поставили відповідно очільники сіль­ських і селищної рад Юрій ВОЛОЩУК, Анатолій ТИМ­ЧУК та Юрій БЕЗРОДНИЙ.
Меморандумом передбачається організація централізованого збирання і вивезення сміття, що охопить 49 населених пунктів регіону та дозволить поліпшити якість відповідних послуг для 27 тис. мешканців. У краї­ні сьогодні накопичилося близько 54 мільйонів кубометрів відходів. При цьому переробці підлягають лише 6% усього побутового сміття. Решта знаходиться на полігонах, біль­­шість з яких давно переповнені. Вирішення цієї проблеми стоїть гост­ро для громад Подністер’я, адже унікальні природні умови потрібно берегти. Ці три громади володіють шаленим туристичним потенціалом і тепер матимуть можливість гідно його розвивати. Бо донедавна чимало прибережних зон більше нагадували смітники. Стихійні сміттєзвалища мають піти в небуття, а громадяни повинні зрозуміти, що чисто там, де не смітять.
Важливість події засвідчив начальник управління розвитку при­родно-заповід­ної справи, економі­ки природокористування, приро­до­охоронних програм та зв’язків із громадськістю ОДА Рус­лан Якубаш. Держава мотивує проєкти муні­ципального співробітництва та фі­-нан­сово сприяє їх реалізації. На цей проєкт планується залучити понад 19 млн грн, з яких кошти Державного фонду регіонального розвитку скла­дуть понад 17 мільйонів, що підуть на придбання сміттєзбиральної техніки та необхідного устаткування.

За матеріалами сільських і селищної ТГ.