П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
18 Червня 2021

ОХОЧИХ ВАКЦИНУЮТЬ У ЦЕНТРІ

Уранці 12 червня в Кам’янці-Подільському, біля колишнього Будинку офіцерів, було людніше, ніж у будні. Адже тут почав діяти Центр масової вакцинації від COVID-19. Сюди прийшли кам’янчани, які записалися в додатку «Дія» на безкоштовну вакцинацію. І таких охочих було понад сотня.

Перш ніж зробити вакцину, медпрацівники розпитували, як вони почуваються, перевіряли документи і вносили необхідні дані до комп’ютера. Далі за спеціально облаштованою ширмочкою медпрацівниця робила щеплення – все швидко, якісно та стерильно. Після уколу присутні ще деякий час перебували під наглядом медиків.
Кам’янець-Подільський потрапив до 30-ки українських міст, які підтримали ініціативу МОЗу й оперативно розгорнули центри вак­цинації. Другу половину п’ятниці,
11 червня, колектив управління охорони здоров’я телефонував громадянам, які записалися в лист очікування в додатку «Дія», і запрошував до центру. Майже всі охочі відгукнулися і прийшли.

– Без проблем записався в додатку «Дія» і був приємно вражений, що мені швидко зателефонували і запросили прийти. Із собою взяв паспорт. Після щеплення почуваюся добре, – роз­повів журналістам місцевий житель.

Як повідомив начальник управління охорони здоров’я міськради Юрій ПЛИВАНЮК, поки що центр працюватиме лише у вихідні:

– Я мріяв про відкриття такого центру, аби пришвидшити темпи вакцинації на нашій території. Іншого шляху, щоб позбутися масок і обмежень, крім вакцинації, поки немає. У разі надходження більшої кількості вакцин, можна буде думати про відкриття ще одного такого центру, який би обслуговував жителів не лише міста, а й району. Адже селяни у вихідні активно приїжджають у місто.
– Вакцинуємо громадян китайською вакциною CoronaVac, яка схвалена ВООЗ, – додає директорка Центру ПМСД Тетяна КУЗНЯК. – У день плануємо щеплювати 150 осіб. До речі, за дві години від початку роботи центру вакцинувалися 120 кам’янчан. Ревакцинацію люди отримають через 28 днів. Після двох доз щеплення громадяни отримають сертифікат міжнародного зразка.
Загалом у місті вакцинація триває. Робимо її такими вакцинами: Corona­Vac, AstraZeneca, Pfizer. Нині активно щеплюємо працівників освіти та органів місцевого самоврядування. Кабінет щеплення також діє в амбулаторії на вулиці Космонавтів, 8. До маломобільних верств населення та тих, хто за ними доглядає, додому приїжджає мобільна бригада. Загалом, за станом на 17 червня, в місті зроблено вже 4569 щеплень першою дозою та 827 – другою.

Як повідомляє управління охорони здоров’я, 15 червня до міста надійшло 460 доз вакцини Coro­naVac для проведення щеплення у Центрі вакцинації. Вакцинуватися можна в суботу, 19 червня, з 9.00 до 14.00, в колишньому Будинку офіцерів (вул.Гагаріна, 54). Вакцинуватися можуть усі охочі. З собою мати документ, що посвідчує особу. По додаткову інформацію звертатися за номерами: 9-02-08 або 067-799-15-46.
Активно щеплюються і жителі району. Як повідомив «Подолянину» директор Кам’янець-Подільського районного центру ПМСД Станіслав РОСТЕЦЬКИЙ, для цього є 5 стаціонарних пунктів щеп­лення в Оринині, Жванці, Мукші Китайгородській, Китайгороді та Старій Ушиці. Крім того, додому до літніх громадян та в інтернати до людей похилого віку виїжджає мобільна бригада. Триває щеплення працівників освіти. До цього залучені дві мобільні бригади, які обслуговують територію не лише старої Кам’янеччини, а й Гуменці та Чемеровеччину. Школи формували списки охочих освітян, а бригади вже почали виїжджати на пунк­ти вакцинації, які територіальні гро­мади сформували для вчителів.
У день планують вакцинувати по 80-100 осіб. Усього від початку вак­цинальної кампанії, за станом на 17 червня, в районі першою дозою щеплено 963 особи, а 51 людина вже встигла отримати і другу дозу. Вакцинацію всі переносять добре, ускладнень не зафіксовано.
До речі, у МОЗ передумали і вирі­шили залишити стаціонарне відділення для хворих на ковід у Цент­ральній райлікарні. Тепер тих, хто потребує лікування в стаціонарі, не потрібно везти до Дунаївців. Там не­давно в допомозі відмовили хворому жителю Кам’янець-Подільсь­кого району. Чоловік мав направлення, але лягти так і не зміг. Рідним довелося піднімати на ноги МОЗ, аби добитися справедливості.

– Відповідно до розпорядження МОЗу, в райлікарні залишили два стаціонарні відділення для хворих на ковід. Ми обслуговуємо жителів Кам’янця-Подільського і колишнього Кам’янець-Подільського району. Мешканці Чемеровеччини отримують допомогу в Городку, а Дунаєвеччини і Ново­ушиччини – в Дунаївцях.
У нас працюють 6 медичних бригад. Нині лікуються 40 хворих на ковід. На щастя, вкрай важких немає, стан більшості пацієнтів середньої важкості, – прокоментував головний лікар ЦРЛ Віталій ШЕВЧУК.