Четвер, 25 Квітня 2024 р.
9 Липня 2021

АБО ТЕСТ НА КОРДОНІ, АБО САМОІЗОЛЯЦІЯ

Статистика щодо ковіду продовжує тішити око. У місті, за станом на 7 липня, на амбулаторному лікуванні перебувають 16 осіб. Від початку тижня коронавірус діагностували лише у двох кам’янчан.

Як повідомив начальник міськ­управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК, на 8 липня в місті щеп­лення першою дозою отримали 5697 осіб, а двома – 2673:

– Нам би хотілося, аби цифри щодо вакцинації були вищими, але наразі чекаємо на поповнення вакцини. Мобільні бригади проводять імунізацію також у колективах. Скажімо, цього тижня щеплювалися працівники каз­начейства. У минулі вихідні у Центрі масової вакцинації, що в приміщенні колишнього Будинку офіцерів, імунізували близько сотні містян короноваком. Продовжимо це робити і у ці вихідні.

Фахівці впевнені, що повністю подолати ковід допоможе масова вакцинація. Особливо актуальна вона нині, коли суне новий індійсь­кий штам «Дельта», появу якого зафіксували вже в 104 країнах світу, зокрема і в Україні. Цей штам у 1,6 ра­зу заразніший, у 2,26 разу має вищий ризик госпіталізацій та в 1,45 ра­зу – ризик реанімацій, порівнюючи з «британським» штамом.
До речі, МОЗ оприлюднило, що на сьогодні вчені виявили багато різних штамів вірусу SARS-CoV-2, але найбільше занепокоєння викликають такі:
«Дикий» (L) – уперше зафіксовано в Китаї в грудні 2019 р.;
«Альфа» (B.1.1.7) – уперше виявили у Великій Британії в грудні 2020 р.;
«Бета» (B.1.351) – уперше зафіксовано в Південно-Африканській Республіці в грудні 2020 р.;
«Гама» (P.1) – уперше знайдений у Бразилії в січні 2021р.;
«Дельта» (B.1.617) виявлений в Індії цьогоріч у квітні.
Мутація – це типове явище для всіх вірусів, а не тільки для SARS-CoV-2.
Сьогодні «Дельта» найактивні­-ше хазяйнує в Росії, Португалії, Великій Британії та Індії. Тому з 2 липня українцям при поверненні з цих країн потрібен негативний результат експрес-тесту на ковід, зроб­лений безпосередньо в пункті пропуску через державний кордон. Інакше необхідно буде пройти обов’язкову 14-денну самоізоляцію чи обсервацію з обов’язковим встановленням застосунку «Вдома». До речі, за станом на 2 липня, державний кордон на в’їзд в Украї­ну з Росії, Великобританії, Португалії та Індії перетнули 5001 особа, з них 1837 іноземців та 3164 – громадяни України. 82 особи були направлені на обсервацію, 40 іноземцям було відмовлено у в’їзді.