П'ятница, 29 Березня 2024 р.
16 Липня 2021

РИНОК ЗЕМЛІ ВІДКРИЛИ, АЛЕ ТРЕБА, ЩОБ УСЕ ПОЯСНИЛИ

Відкриття ринку землі з 1 липня цього року змусило кам’янчан активно й скрупульозно перевіряти власні документи на українське багатство. Чимало з них звернулися і до спеціалісток «Юридичного центру», який надає безоплатну юридичну консультацію, – адвокатки Віти ГОРОХОЛІНСЬКОЇ та юристки Світлани АНТОНЕЦЬКОЇ. Приймають щоп’ятниці у приміщенні Кам’янець-Подільської райради. Вони пояснили нюан­си земельного законодавства у статті в «Подолянині» (9 липня «Земля: товар чи багатство?»), продовжують роз’яснювати деталі своїм клієнтам та нашим читачам і надалі.

1. Де шукати ту нормативно-грошову оцінку землі, аби приблизно знати, скільки коштуватиме пай?

– Дізнатися, яка НГО саме вашої ділянки, можна через публічну карту, маючи електронний циф­ровий ключ. Його може отримати будь-яка фіз­особа, звернувшись до податкової чи банківської установи, і це буде безкоштовно, або через додаток «Дія», правда, там уже за гроші. Можна прийти до нас, ми зайдемо під своїми ключами і, ввівши ваш кадастровий номер, скажемо оцінку, а за потреби замовимо й Витяг про нормативно-грошову оцінку земельної ділянки із Держгеокадастру.

2. У мене є кадастровий номер ділянки в Дер­жавному акті, але все ж хотіла б перевірити його.

– При перевірці на публічній кадастровій карті виявилося, що за цим кадастровим номером у жінки нічого немає. Її номер забрали і присвоїли іншій людині. У такому разі потрібно робити нову техдоку­ментацію, аби її ділянці присвоїли новий кадаст­ровий номер, який ляже на її місцезнаходження.

3. Ділянка надана мені згідно із договором для ведення фермерського господарства.

Я по­чув, що держава дала можливість викупити цю земельну ділянку. Тому прийшов запитати, чи справді це так, і які документи для цього необхідні?
– Орендарі земельних ділянок для ведення фермерського господарства справді мають право і можливість викупити землі, що отримані ними на праві постійного користування, довічного успадкованого володіння, а також які переоформили ці права у право оренди землі за нормативно-грошовою оцінкою. Для цього треба звернутися до розпорядника землі. Цей викуп буде відбуватися через територіальні громади, в межах яких знаходяться відповідні землі. Достатньо погодити всі умови, принести пакет документів, прихопити кошти – і станете власником.
Підставою для реалізації права на викуп землі є створення (державна реєстрація) селянського (фермерського) господарства або фермерського господарства (з 2002 року). Пільговими умовами передбачається:
– набуття у власність без проведення аукціону;
– викупна ціна – на рівні нормативної грошової оцінки ділянки;
– можливість розстрочки викупного платежу на 10 років;
– отримання права власності після сплати першого платежу.
Другий варіант продажу, якщо ділянка надана вам в оренду як фізичній особі з цільовим призначенням для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, та власником чи розпорядником якої є ТГ. Тоді вона не підпадає під перший варіант, а продається на аукціоні. Бо це товарне виробництво. Тоді покупець звертається до розпорядника землі, йому встановлюють правила аукціону і призначають торги згідно з процедурою продажу землі.
Як це буде встановлюватися, поки ніхто не знає, бо прикладів не було, дорожньої карти відчуження земельної ділянки немає, але на папері написано, що можна. Ризик у тому, що фермер, який роками працював на цій землі, на аукціоні може втратити її, якщо хтось запропонує більші кошти.

Представниці «Юридичного центру» здійс­нюють і виїзні прийоми:

– 16 липня виїзд у села Гринчук (11.00), Бабшин (12.30), Малинівці (14.00).
– 18 липня: Ходорівці (11.00), Княгинин (12.30), Острівчани (14.00).
– 23 липня – Китайгород (11.00), Вихватнівці (13.00), Демшин (15.00).

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.