Четвер, 28 Березня 2024 р.
6 Серпня 2021

БУРЕВІЙ ЗГАДУВАТИМУТЬ ЩЕ ДОВГО

«Град сипав, як перепелине яйце, вітер дув, мов навіжений. Ні заховатися, ні втекти від нього, боялися, що розтрощить будинки, автомобілі…

«Град сипав, як перепелине яйце, вітер дув, мов навіжений. Ні заховатися, ні втекти від нього, боялися, що розтрощить будинки, автомобілі. А те, що побачили після нього, нажахало ще більше: зняті дахи, порвані електродроти, повалені електроопори, викорчувані стихією сади і посіви». Так згадують мешканці Жванецької тергромади буревій і його наслідки, який пронісся селами над Дністром 29 липня. Цей день вони згадували протягом усього тижня, бо мінімум два дні сиділи без електроенергії, і згадуватимуть ще довго, бо втрачено дуже багато.

– Наша громада постраждала най­більше, – розповідає голова Жванецької тергромади Тетяна КРИВОРУЧКО, – пошкоджено чотири будинки, найбільше дахів зняло в Соколі. В селах не було електроенергії щонайменше два дні, а в декотрих – понад тиждень. Розумію, що проблема у великій мірі через дерева, що ростуть над дротами, але за межами населених пунктів їх різати не можемо, бо вони не на нашому балансі. Та й кому різати: у нашому комунальному підприємстві працюють 8 осіб на 23 села, які і сміття збирають, і ремонти роблять.
Неабияк постраждало місцеве підприємство «Гринчуцьке». Сльози на очі навертаються, коли бачиш, що 5 гектарів молодого саду виложило вщент. Перший рік почав плодоносити. В «Нібулоні» розкрило великий ангар із пшеницею, положило гектари соняшнику. В Руді клуб розкрило, у Жванці попадали дерева біля школи, та вони скрізь падали. Дороги – ще одне болюче питання, декотрі повимивало вщент. Не так давно грейдер працював на більшості з них, але бачимо, що треба знову його замовляти.

Від негоди постраждав дитячий табір у Цвіклівцях, і кам’янець­кі надзвичайники забезпечували його електропостачанням за допомогою електрогенератора.
Не покладаючи рук, працювали і РЕМівці. Навіть через тиждень після буревію вони ще розтягували повалені дерева, що порвали дроти. Саме дерева, які ростуть під і над високовольтними лініями, є найбільшою проблемою, адже за найменшої негоди рвуть мережі.

– Працюємо від минулого четверга, і робочий день у нас не завжди 8 годин, подекуди набагато довший. У неділю лише дав хлопцям відпочити, а так працюємо, не покладаючи рук. Переважно постраждали села Жванецької громади, але пошкодило електродроти і в Слобідці-Кульчієвецькій, Калині, Абрикосівці, Старій Ушиці, Колодіївці, Вихватнівцях. Найбільша проблема була між Цвіклівцями і Соколом та Межигором і Рудою. Там мережі відновлюємо практично заново, порвано до 10 км дротів, – ка­же головний інженер Кам’янець-Подільського РЕМ Віктор ХВОРОС­ТОВСЬКИЙ. – Споживачі заживлені, але на розчищення дерев піде ще багато часу. Громади району, крім Слобідсько-Кульчієвецької, не хочуть співпрацювати з нами щодо вирізання дерев, хоча мають свої комунальні господарства. Так і кожен господар на своїй території не повинен допускати гілля на відстані 2 метрів до крайнього дроту. За його парканом – уже власність громади, яка також мала б дбати про безпеку.