П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
13 Серпня 2021

ОРЕНДАРІВ ЧЕКАЄ БРАМА, А НЕ ФОРТЕЦЯ

Оголошення Фонду держмай­на про оренду наших старовинних укріплень породило шквал чуток про те, що і Стару фортецю можуть віддати в оренду. Про це написали «Цензор.Нет», «The Village» та інші видання.

Директор НІАЗу «Кам’янець» Василь ФЕНЦУР спростував чутки, які поширили деякі ЗМІ.
– 25 серпня 2021 року мають відбутися торги на право передачі в оренду пам’ятки «Руська брама з баштами та укріпленнями», – пояснює ситуацію Василь Володимирович. – Слова «замок» в оголошенні немає, хоча комплекс схожий на маленький замок. Руська брама – унікальна гідротехнічна споруда XVI ст. Нічого поганого не станеться: пам’ятка повинна жити, там мають відбуватися якісь події. У штаті НІАЗу немає людей, щоб працювати там музейними доглядачами чи екскурсоводами. Ми маємо у штаті лише одного екскурсовода. Тому і для нас, і для пам’ятки в першу чергу це добре: буде орендар, який Руську браму доглядатиме.
В істориків є побоювання, що Руську браму може орендувати хтось, чия профільна діяльність не пов’язана з історичною пам’яткою. Василь Фенцур запевняє, що такого не станеться:
– Усе це оговорюється в умовах договору, однозначно! Орендарю надається копія охоронного договору, котрий укладений із Міністерством культури на предмет забезпечення належного утримання комплексу. Все влаштовано так, щоб пам’ятка зберігалася. Жодних робіт без погодження із заповідником там виконувати не можна. Музейна експозиція теж збережеться – це прописано в умовах. Усе це мало статися раніше, але Фонд держмайна затягнув процедуру. Майже рік чекаємо на аукціон, у Фонді довго розробляли порядок передачі та нормативні документи.
Загальна площа комплексу Руської брами з баштами та укріпленнями – 210,2 кв.м. До його складу входять приміщення Ка­зематної куртини (109,4 кв.м), Прибрам­на башта (31,8 кв.м) та Напівбашта з гале­реєю (69 кв.м). Наразі комплекс споруд перебуває в задовільному технічному стані, забезпечений електропостачанням потужністю 50 кВт. Стартова ціна оренди об’єкта складає 16 558,24 грн на місяць, а термін – 5 років. Відомо, що вже є два претенденти на звання орендарів Руської брами.

Ірина ПУСТИННІКОВА.