Середа, 01 Травня 2024 р.
20 Серпня 2021

СТОЛІТНІЙ ДУБ НЕ ВСТОЯВ

Жертвою дощів 17-18 серпня став столітній дуб. Зливи і буревії минулих тижнів не пішли йому на користь – під тягою вологи, віт­рів та й віку було зламано столітню історію на вул.Шев­ченка 16. Прикро, що під його роздачу потрапили «Lexus», а також машина КП «Кам’янецький парк».

Хоча, порівняно зі стихією минулого тижня, обійшлося майже без жертв, повалено до 10 дерев у місті.

– Працівники ДСНС, а також «Кам’янецького парку» оперативно виїхали ліквідовувати наслідки стихії, не чекаючи команди, – розповідає начальник управління з питань НС і ЦЗН Юрій КРИЛОВ, – на щастя, наслідки дощу були мінімальними.

Усе ж спека та різкі пориви вітру неабияк завдають шкоди, адже страждають вікна, балкони кам’янчан і нервові системи. Тому надзвичайники вкотре наголошують на правилах, відомих із дитинства:

«Під час грози, якщо ви перебуваєте вдома, зачиніть усі вікна та двері, у приміщенні не повинно бути протягу: притягує кульову блискавку.
Найкраще ховатися в автомобілі або будинку із громовідводом. Авто не можна паркувати під деревами або високими конструкціями, потрібно зачинити вікна, бажано опустити чи зняти антену, зупинитися і перечекати негоду.
Не можна ховатися від зливи під деревом: воно притягує блискавки. Крім того, є небезпека падіння важких гілок.
Уникайте металевих парканів, стін, біля яких ростуть дерева, вуличних ліхтарів, металевих веж, опор електропередач.
Якщо ви опинилися в лісі, не ховайтеся від грози на підвищенні. Тримайтеся місця, де низькі дерева. Не бігайте. Дуб, тополя, сосна та ялина найбільше проводять розряд електрики, найменше – верба, клен і кущі.
Якщо ви опинилися в полі, знайдіть заглиблення в землі. Бажано, щоб місце було сухим, адже волога земля сильніше проводить електрику. Не лягайте, краще присісти, щоб мати якомога менше площі прилягання до землі.
Не розкривайте парасольку, адже металеві прути притягують розряди.
Усі електричні прилади є своєрідними приймачами для блискавок. Тому краще їх вимкнути з мережі.
Не можна купатися у водоймах під час грози. Якщо ви перебуваєте на човні й бачите, що наближається негода, намагайтеся якнайшвидше дістатися до берега.
Не телефонуйте з мобільного, навіть якщо страшно й хочеться підтримки близьких. Пам’ятайте, що єдиний правильний вчинок – негайно вимкнути телефон, адже є велика загроза влучання блискавки».