Четвер, 25 Квітня 2024 р.
20 Серпня 2021

ЛИШЕ ВАКЦИНАЦІЯ – ТУПИК ДЛЯ ВІРУСУ

По країні, як і на Кам’янеччині, фіксується зростання захворюваності на ковід.

За словами завідувачки відділення організації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр конт­ролю та профілактики хвороб» Алли ГРИЦАЙ, якщо в липні в місті зареєстровано 77 випадків, у районі – 28, то вже за 18 днів серпня маємо відповідно 108 та 78 нових хворих. Два летальні випадки фіксували в липні та вже аж 9 – за станом на 18 серпня (6 – у місті, 3 – у районі).

– У дев’ятьох хворих підтверджено штам «Дельта», – продовжує Алла Вадимівна. – Хворі відзначають симптоми, притаманні «Дельті»: нестерпний головний біль, погіршення слуху, дискомфорт у вухах. Також скаржаться на вже звичні для ковіду лихоманку, загальну інтоксикацію, невмотивовану втому і сонливість, біль у горлі.
Відомо, що четверо хворих у липні отримали першу дозу вакцини, але не пройшли повного вакцинального комплексу, в них не встигла розвинутися імунна відповідь, тому казати, що не спрацювала вакцина, недоречно.
Для створення колективного імунітету і зупинки пандемії, за даними експертів, потрібно вакцинувати не менше як 70% населення. Інакше ковід не переможемо, він буде мутувати, і ми не знаємо, в який бік, можливо, з агресивнішими властивостями, більшою вірулентністю, патогенністю і смертністю. Аби зупинити мутації вірусу і завести його в біологічний тупик, необхідно масово вакцинуватися в стислий термін.

Аби вакцинуватися, потрібні паспорт, ідентифікаційний код і бажання. Тим паче, що з 18 серпня вакцинація стала ще доступнішою – на базі гіпермаркету «Епіцентр» відкрився вже другий у місті Центр масової вакцинації. За станом на 18 серпня, в місті вакциновано першою дозою 10388 осіб, другою – 6058.

– Наразі маємо 5000 доз вакцин, зареєстрованих в Україні. «Moderna» є, але поки лише на другу дозу, однак надходження регулярні. Центр масової вакцинації, що розташований у колишньому Будинку офіцерів, працюватиме щодня, з 9.00 і до 15.00. Вихідним буде лише 24 серпня, – прокоментував начальник управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК.