П'ятница, 29 Березня 2024 р.
20 Серпня 2021

ЧЕРЕЗ СКАЖЕНОГО ТХОРА В СЕЛАХ КАРАНТИН НА 60 ДНІВ

Саме на такий термін у загрозливій зоні опинилися декілька сіл Кам’янеччини через те, що хворий на сказ тхір покусав жінку.

Прикрий випадок трапився 9 серп­ня в дачному масиві «Імпульс плюс», що між селами Брага і Бабшин. Коли жертва поралася по господарст­ву, на неї напав тхір і вкусив за ногу. Наляканій жінці вдалося відбитися і втекти до будинку. Однак тхір, який, імовірно, втратив почуття страху і пильність, проник на горище. Потерпіла встигла зателефонувати чоловікові й батькові, які негайно при­мчали на дачу, накинули на тварину ковдру і знешкодили її. Наразі жінка отримує антирабічну допомогу.
Як повідомила в.о. начальника Кам’янець-Подільського управління ГУ ДПСС у Хмельницькій області Людмила ОРЖЕХОВСЬКА, рідні покусаної жінки негайно звернулися до Кам’янець-Подільської районної держлікарні ветмедицини. Оскільки дика тварина поводилася агресивно, була підозра, що вона є потенційно небезпечною, тому її труп направили до Хмельницької ветлабораторії Держпродспоживслужби. Після мікроскопічного дослідження в головному мозку дикої тварини виявили збудник сказу. Одразу про це стало відомо всім дотичним служ­бам та негайно скликано термінове засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Ка­м’янець-Подільській РДА, на якому прийняли оперативний план дій щодо недопущення сказу на нашій території.

– Зокрема, визначено вогнище та загрозливу зону, до якої ввійшли такі села, як Сокіл, Жванець, Руда, Гринчук, Бабшин, Каветчина, Слобідка-Малиновецька, Межигір, Малинівці, Брага із прилеглими до них угіддями та пасовищами, – додає начальник відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Василь ПАВЛІКОВСЬКИЙ. – На дачний масив і загрозливу зону накладено карантинні обмеження. Ми з’ясували, що на дачах не утримують ані домашніх, ані сільськогосподарських тварин. А ось мешканці загрозливих зон їх мають. Тому наразі проводимо профілактичні щеплення від сказу всім тваринам і роз’яс­нювальну роботу серед населення. Якщо не буде зафіксовано нових випадків сказу впродовж 60 діб, ДНПК розглядатиме питання про скасування карантину. Тому прохання до жителів вказаних сіл із розумінням поставитися до ситуа­ції, дати можливість фахівцям провес­ти вакцинацію від сказу всім тваринкам, не приховувати їх, щоб вберегти як власне життя і здоров’я, так і домашніх та свійських тварин.

Труп скаженого тхора спалено, а місце спалення дезінфіковано, як і домогосподарство, де сталася надзвичайна подія. Також спеціалісти клопотатимуть перед департаментом екології природних ресурсів Хмельницької ОДА про отримання спецдозволу на регуляцію чисельності рудої лисиці на Кам’янеччині під час відкриття сезону полювання на пушного звіра.