П'ятница, 29 Березня 2024 р.
27 Серпня 2021

НАСТУПНА ЗУПИНКА – НЬЮ-ЙОРК?

На будівлі залізничного вокзалу 24 серпня відкрили меморіальну дошку з таким текстом: «24 березня 1919 року від залізничного вокзалу Ка­м’янця-Подільського вирушила в світове турне із культурною дипломатичною місією за наказом Голови Директорії Української Народної Республіки Симона Петлюри Українська Республіканська капела під орудою Олександра Кошиця, підкоривши 17 країн Європи, Північної та Південної Америки, і принесла всесвітню славу відомому твору «Щедрик» українського композитора Миколи Леонтовича».

Як відомо, міське товариство «Просвіти» (голова Славко Полятинчук) активно популяризує проєкт «Кам’янецькі ноти і крила «Щедрика», в рамках якого було встановлено пам’ятну дошку. «Просвітянин» Анатолій Паладійчук на своїй сторінці у фейсбуку подякував поіменно кожному, хто матеріально підтримав проєкт. Окремо подякував за дизайн художницям Оксані Кліщ та Наталії Пастух-Кліщ.

«Який чудовий подарунок незалежній Україні від колись незалежної УНР.
Залишилося відкрити таку ж дошку в Нью-Йорку, куди «Щедрик» разом із хором Олександра Кошиця прибув у жовтні 1922-го, через три роки після відрядження з міста на Поділлі», – так відгукнулася на подію Тіна Пересунько, авторка книги «Культурна дипломатія Симона Петлюри: «Щедрик» проти «русского мира».
Участь у відкритті взяли представники інтелігенції міста, духівництва, міської влади.
Завітав на подію і сам «Щедрик» – у неперевершеному виконанні хорової капели «Журавлик» під керівництвом Івана Нетечі.