Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Серпня 2021

ОФОРМІТЬ ПРАВИЛЬНО І ГОРОД, І ЗЕМЛЮ ПІД ХАТОЮ!

Ринок землі відкрили, але питань у мешканців Кам’янеччини залишається дуже і дуже багато. На щастя, чимало людей уже звернулися по консультації до спеціалістів, перевірили свої документи і сплять спокійно. Щоправда, чимало людей познаходили неточності, прогалини в документах і дооформлюють чи переоформлюють їх. Радує, що байдужим не залишився ніхто, тому ми продовжуємо висвітлювати актуальні питання, з якими звертаються мешканці Кам’янеччини (розпочали в «Подолянині» від 9 липня «Земля: товар чи багатство?»).
Консультують спеціалістки «Юридичного центру», який надає безоплатну юридичну консультацію, правові експертки із земельних питань Віта ГОРОХОЛІНСЬКА та Світлана АНТОНЕЦЬКА.

1. Декілька років тому я здала в оренду пай на 49 років, бо треба були гроші, отримала виплати наперед.
А нині хочу продати цю ділянку. Чи маю я на це право?

– У попередні роки, коли діяв мораторій на продаж землі, а люди мали потребу в продажі, то знаходилися різні схеми. Зазвичай це був договір довгострокової оренди, не більше як 50 років, або емфітевзис. Це довгострокове, відчужуване та успадковуване речове право на чуже майно, яке полягає в наданні особі користування чужою земельною ділянкою для сільськогосподарських потреб. Оформлялося це право на юридичну чи фізичну особу. Були випадки, коли оформляли на триста, а то й тисячу років. Зрозуміло, що нині важко
буде відсудити. Ціна землі, яка «продавалася» за схемами, була плюс-мінус така, як і нині, також прирівнювалася до нормативки.
В середньому 100-150, 200 тисяч гривень. При оренді зберігається право першочергового викупу.
Людина, «продавши» свою ділянку, шукає варіант подвійного продажу, але не варто забувати, що підписували не один договір, це була схема різних документів. Зокрема, договори-позики, розписки про отримання коштів, навіть заповіт. Якщо ви якимось чином зумієте продати вдруге цю земельну ділянку, то, як мінімум, доведеться повернути кошти за перший «продаж». Але не ті кошти, що прописані в договорі. За вас сплачувалися податки, ви не відзвітували за неї в податковій. І, звісно, не вплинула вона і на субсидію. Тепер, якщо кош­ти засвітяться, то і субсидію треба буде повернути, і податки, і штрафи сплатити.

2. Мені прийшло повідомлення про сплату земельного податку. Цьогоріч сума більша. Чому?

– Органи місцевого самоврядування самостійно встанoвлюють ставки плати за землю тa пільги щодо земельного податку, який сплачується на відповідній території. Раніше ці квитанції розносили представники сільської ради. Тепер селянам, які відносяться до міської громади, квитанції можуть не передати. Але вони надійдуть рекомендованим листом, або можна самому звернутися до податкової. По роз’яснення щодо нарахування йти тільки в Кам’янець-Подільську державну податкову інспекцію.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.