Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
27 Серпня 2021

«БРАМА СХОДУ»

18 серпня з ініціативи ГО «Товариство Сонця та Місяця» в партнерстві з Кам’янець-Подільським національним університетом імені Івана Огієнка та ГО «Подільська освітня платформа» відбулася конференція до 350-ліття завоювання Кам’янця-Подільського Османською імперією.

Мета зустрічі – переосмислення подій і проблем, що постали перед Кам’янцем-Поділь­ським у XVII столітті, а також при­вернення уваги до історичного минулого міста та важливості збереження його культурно-­історичної спадщини.
У роботі конференції взяли участь науковці, дипломати та громадські діячі України й Туреччини.
Із вітальним словом до учасників конференції виступив проректор університету з науково-методичної роботи, депутат міськради, очільник депутатської групи «Ми – кам’янчани» пан Василь КОБИЛЬНИК та консул Генерального консульст­ва України в Стамбулі пані Oлена ВЛАЩЕНКО.
Валерій СтепанковДоктор історичних наук, професор, завідувач кафедри все­світньої історії Валерій СТЕПАНКОВ не лише поставив високу планку власним дослідженням, але й змусив змінити ракурс аналізу подій, що відбувалися у XVII столітті в Україні та світі. Зокрема, йдеться про те, що Польщу не слід сприймати як країну, що постраждала від турецько-польської війни, а як державу, що розпочала польсь­ко-турецьку війну вторгненням на Османські землі (детальніше в монографії Валерія Степанкова та Валерія Смолія «Петро Дорошенко. Політичний портрет»). Однак і до сьогодні у громадському розумінні та науковій риториці домінує тема про тогочасну Польщу – жертву турецького вторгнення. А дискусії про так звану Руїну нівелюють саме розуміння боротьби українського народу за свою державність і незалежність.
Тему продовжив український історик, тюрколог, кандидат історичних наук, керівник Сектора дослідження цивілізацій При­чорномор’я пан Олександр ГАЛЕНКО. Науковець розповів про історичні, ментальні та культурні зв’язки українсько-турецьких відносин, котрі сьогодні є тим містком, що поєднує сучасну Туреччину й Україну.
Із надзвичайно цікавими доповідями виступили науковий співробітник Національного історико-архітектурного заповідника «Кам’янець» Руслан НАГНИБІДА («Ландшафтно-функ­ціональна організація і музеєфікація полів битв») та доктор філософії в галузі історії (PhD), науковий співробітник НІАЗу «Ка­м’янець», член історико-­культурної асоціації «Україна-­Туреччина» Валентин ПАГОР («Війсь­кові хитрощі турків у бит­ві за Ка­м’янець 1672 року»).
У конференції також взяли участь Тетяна ФЕЦАН-БЕСТЕ­-ПЕ – очільниця Українського то­ва­риства в Стамбулі – Ukrayna Dayanіsma Dernegi, та видавчиня нішевого українського видавництва «Alemak» (сучасна та класична турецька література українською мовою) пані Oльга ЧИЧИНСЬКА.
Запис етеру конференції всім зацікавленим можна буде переглянути на спільноті ГО «То­вариство Сонця і Місяця», «Історія-культура Online КП», ГО «Подільська освітня платформа».

Оксана ПОЧАПСЬКА, Лора ПІДГІРНА.