Субота, 20 Квітня 2024 р.
27 Серпня 2021

COVID-19

23.08.2021 – 27.08.2021


ХВОРИХ БІЛЬШАЄ. СМЕРТЕЙ ТЕЖ

«Дельта» активніше наступає, і за клінічними ознаками саме цей штам коронавірусу нині поширюється серед жителів Кам’янеччини.
За словами завідувачки відділення організації епідеміологічних досліджень Кам’янець-Подільського райвідділу ДУ «Хмельницький обласний центр контролю та профілактики хвороб» Алли ГРИЦАЙ, за 26 днів серпня, в місті зафіксовано 168 випадків ковіду (в порівнянні з минулим тижнем, додалося 60 хворих), а в районі – 112 (плюс 34 хворих).

– Із кожним днем захворюваність наростає. Уже підтверджено 9 випадків штаму «Дельта». Але за клінічними ознаками на перший план виходять не лише симптоми інтоксикації, лихоманка, біль у горлі й головний біль, а й кишкові розлади і в багатьох погіршення слуху, що свідчить про поширення «Дельти» серед кам’янчан, – коментує Алла Вадимівна. – У серпні померли 13 людей. Відсоток смертності високий – близь­ко 5%, тоді як у світі в попередні хвилі середній відсоток смертнос­ті становив 2,1%, в Україні, до речі, теж. Якщо брати окремо нашу ма­леньку територію, то бачимо, що показник смертності зростає, наростають важкі форми захворюва­ності й коефіцієнт госпіталізації.
17 осіб, які захворіли в липні-серпні, були вакциновані. Четверо з них отримали дві дози, і в них минув достатній період для вироблення антитіл. Але вони захворіли, однак хворобу перенесли в легшій формі. Із 17 вакцинованих у лікарні лежали лише дві людини з групи ризику, бо мають хронічні супутні захворювання. Ніхто не гарантує, що після щеплення ми не захворіємо, але не будемо вмирати. Тому вакцинуватися треба, але треба і після вакцинації дотримуватися карантинних заходів (маски, антисептики тощо). Скажімо, в Ізраїлі, де щеп­лено близько 60% населення, теж нині спостерігається масове поширення штаму «Дельта», але в них нульова смертність.
Існує припущення, що вакциновані можуть заражати невакцинованих після щеплення. Це не так. Наразі лише одна вакцина «CoronaVac» містить інактивований, тобто вбитий, вірус, який не може бути заразним. Інші вакцини вводяться в організм для імітації вірусу. Це векторні вакцини («Ast­raZeneca», «Johnson») і РНК-вакцини («Moderna», «Pfizer»). Вектором для перших вакцин є аденовірус шимпанзе, бо в більшості з нас є антитіла до людського аденовірусу, яким ми хворіємо чи не щороку. У вірус шимпанзе, який не патогенний для людини, вмонтували спайковий білок коронавірусу, але коронавірусу там немає. Імунна система формує генетичну пам’ять, реагуючи на спайковий білок. РНК-вакцини містять генетичну пам’ять про коронавірус, не сам вірус, а лише його частинку, яка не потрапляє в ядра наших клітин, тому не має доступу до нашого ДНК.

ДЕ, КОЛИ І ЧИМ ВАКЦИНУЮТЬ

А ось у вакцинальній кампанії наразі відбуваються зміни. Про них «Подолянину» розповіла медична директорка Центру ПМСД Галина ЯРОВА:

– На сьогодні ситуація з імунізацією населення проти коронавірусу така: у Центрі вакцинації (колишній Будинок офіцерів) із неділі до п’ятниці проводиться лише ревакцинація вакциною «Mo­derna», а в суботу колять І і ІІ дози «Corona­Vac». Працюють тут із 9.00 до 15.00.
В «Епіцентрі» вакцинують «Pfi­zer» (І і ІІ дози) щодня, крім вихідних, із 15.00 до 18.00.
В амбулаторії, що на вул.Космонавтів, 8, крім вихідних, із 10.00 до 13.00, можна щепитися вакцинами «AstraZeneca» і «CoronaVac» (І і ІІ дози).