П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
3 Вересня 2021

І ЩЕ РАЗ ПРО ОФОРМЛЕННЯ ЗЕМЛІ

Продовжуємо висвітлювати актуальні питання, з якими звертаються мешканці Кам’янеччини після відкриття ринку землі.
Консультують спеціалістки «Юридичного центру», який надає безоплатну юридичну консультацію, правові експертки із земельних питань Віта ГОРОХОЛІНСЬКА та Світлана АНТОНЕЦЬКА.

1. Мені за оформлення документів на землю треба заплатити понад дві тися­-чі гривень. Влада думає, що я в селі малюю ті гроші? Мож­ливо, є якісь пільги?
– Із суми, яку озвучив но­таріус, я розумію, що швид­-ше йдеться про послуги за оформлення спадкової справи, але можливий і варіант, що на дві тисячі чоловіка зо­рієнтували через відомості про земельну ділянку, або взагалі треба розробляти тех­нічну документацію із при­своєнням кадастрового номе­ра. В такому разі сума взагалі подвоїться. Нотаріус вказав ціну за свої послуги плюс послуги землевпорядної фір­-ми. Пільг, на жаль, немає жодних. При реєстрації права власності є пільги для учасників АТО. Нині за Витяги треба гроші платити, не те що за послуги.
Зменшена вартість процесу оформлення може бути лише у разі, якщо співпадають такі три факти: земля перебуває у власності особи більше як три роки, протягом поточного року, в якому відчужується майно, особа більше нічого не купувала і не продавала, й третє: земля набута шляхом безоплатної приватизації. Лише в такому разі нотаріус може зменшити відсоток з оподаткування цієї спра­ви. Далі все оплачується на загальних підставах.

2. Сусідка каже, що не піде перевіряти свої документи, зокрема кадастрові номери на землю під хатою і город, бо переконана, що це все стосується лише власників паїв. Паю в неї немає, тому не збирається нікуди звертатися.
– Із точністю навпаки. Що стосується земель, які відносяться до розпайованих, то їх забирати ніхто не буде. Паї захищені, вони розпайовані державою й надані у власність. Видали вам Державний акт, усе – ви власник. Якщо немає кадастру чи виявили помилку в документі – потрібно піти, перевірити і виправити. Це в принципі безоплатно, або для паперового підтверження візьмете дві квитанції за 113 та 60 гривень. Якщо ж є хата, земельна ділянка під хатою не приватизована, є земельна сфера під город, а також непереоформлена спадщина, або ж непереоформлений сертифікат на земельну ділянку, то якраз закон цього і стосується, тому можете зали­шитися без власності. Є час до 2025 року, аби документи пр­ивести в порядок. Після 1 січ­ня 2025 року незатребувані зе­мельні ділянки будуть визнані безхазяйними і передані в комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані.

Підготувала Вікторія КОЖЕВНІКОВА.