Четвер, 25 Квітня 2024 р.
24 Вересня 2021

КОГОСЬ ПОТРУСИЛО, А ХТОСЬ І ПРОСПАВ

Ранок четверга у фейсбуку розпочався з обміну враження­-ми від землетрусу. Дехто писав, що ніби проїхала величезна вантажівка, інші прокинулися від незрозумілих передчуттів, когось розбудили налякані домашні улюбленці, а хтось відчув поштовхи. Правда, знайшлося і чимало таких, які продовжували солодко спати.

Але хто б і що не писав, на сайті «VolcanoDiscovery» з’явилося офіційне підтвердження, що наш край таки потрусило. Німецький науково-дослідний центр геологічних наук (GFZ) повідомив про землетрус магнітудою 4,3 бала поблизу м.Чортків Тернопільської області, що стався 23 вересня, о 6.18, на глибині 10 км. Виходячи з попередніх сейсмічних даних, землетрус не повинен був завдати значної шкоди, але, ймовірно,
багато людей відчули його як легку вібрацію в районі епіцентру. Поштовхи відчувалися в Городенці, розташованій за 18 км від епіцентру, Бучачі, що за 26 км, Борщеві (42 км), Коломиї (46 км). Слабкі поштовхи могли відчуватися в Тернополі, розташованому за 81 км від епіцентру, Кам’янці-Подільському, що за 84 км. Точну величину, епіцентр і глибину землетрусу ще перевірятимуть сейсмологи. До речі, на сайті люди залишили чимало від­гуків про подію.
На офіційному сайті Головного центру спеціального контролю йдеться, що за класифікацією землетрус відноситься до «помірних»: відчувається людьми всередині приміщення, предмети, які висять, дуже коливаються, картини зрушуються з місця. Відчутні коливання схожі на коли­вання, утворені падінням тяжких предметів усередині будівлі. За інформацією від населення, землетрус відчувався також і в Чернівецькій, Вінницькій, Львівській, Рівненській, Івано-Франківській і Хмельницькій областях, на відстанях до 200 км.