П'ятница, 29 Березня 2024 р.
24 Вересня 2021

ПАРАЛІЧ З НЕВІДОМИМИ НАСЛІДКАМИ

23 вересня, засідання сесії міськради не змогло розпочатися через скандали і чергове блокування трибуни. Депутати з групи «Ми – кам’янчани» окупували місця в президії, тому міський голова Михайло ПОСІТКО просто не зміг зайняти своє робоче місце.

Голова «Ми – кам’янчани» Василь КОБИЛЬНИК назвав дії колег формою політичної боротьби, бо, на його думку, іншого варіанту не залишилося, адже їхні пропозиції досі ігнорують. Мер відповів, що за годину до сесії запросив усіх голів фракцій на погоджувальну раду, де можна було обговорити певні питання, але, на жаль, її багато хто проігнорував.
На запитання «Чому ж раду збирали вранці, а не напередодні?» відповів, що 22 вересня перебував у Рівному, де в суді розглядалася апеляційна скарга на рішення Господарського суду Хмельницької області від 1 червня 2021 р., яким визнано недійсним договір на право забудови земельної ділянки – місця розташування старої будівлі водолікарні.
Погоджувальну раду таки скликали на 10.45. Поки голови фракцій радилися, до трибуни по черзі виходили то депутати, то пересічні кам’янчани, які стали заручниками політичної ситуації в міськраді.
Знущанням над людьми назвала кам’янчанка неспроможність депутатів ухвалити земельні рішення (а їх на цю сесію винесено близько 450):

«Чому ви, депутати, яких ми обирали, не годні домовитися? Ми не скоти, ми – люди!».

А ось цитата з іншого виступу: «Я хочу кадастровий номер, а справа тягнеться вже пів року. Я заплатила за все, зібрала з тої нещасної пенсії гроші й заплатила. А тепер пів року ходжу за тим кадастровим номером… Навіщо ви тут усі сидите? Вас тут нікого не треба! Ви повинні працювати».

У залу зі своїми проблемами прийшли представники сіл, які ввійшли до міської тергромади, а також працівники КП «Комбінат благоустрою», яким не виплачують заробітної плати.
Через годину повернувся міський голова і запросив депутатів зайняти свої крісла в залі. Проте місця в президії ніхто не звільнив.

– Ми погодилися внести всі питання, які пропонували «Ми – кам’янчани», щодо ФАПів, «Комбінату благоустрою» тощо. Але вони вимагають в ультимативній формі протягнути лише питання обрання секретаря міськради, – сказав мер. – Згідно із законом, зараз черговість вносити кандидатуру в міського голови, бо своє право депутати використали, але я наклав вето на рішення, і вони його не подолали. Прошу – займіть свої місця, пропонуємо хоча б земельні питання розглянути і далі шукати консенсусу.

Василь Кобильник парирував:

– Ми сказали, що всі питання треба розглядати. Міська влада затягує проведення сесій, а не треба назбирувати стільки земельних питань. Через відсутність людини, яка організовує роботу з депутатами, тобто секретаря міськради, ми і запропонували вирі­шити це питання сьогодні. Внесіть свою кандидатуру, внесіть кандидатури заступників, але ми проти чиновників із команди Мазурчака.

Михайло Посітко продовжив:

– Ще раз наголошую, що питання опалювального сезону актуаль­ніше, ніж питання секретаря міськради, хоча ми готові його проробляти. Ще раз прошу – займіть свої місця для роботи. В іншому разі будемо ставити питання про розпуск цієї ради, бо вона недієздатна.

Наведені вище цитати свідчать про те, що опоненти не просто мріють позбутися один одного, а й будуть вживати конкретних кроків. За допомогою свого секретаря міськради «Ми – кам’янчани» матимуть змогу усунути міського голову від влади. А міський голова може клопотати перед Верховною Радою щодо призначення перевиборів депутатського корпусу.
Знову було оголошено перерву для наради голів фракції до 14.00. Трибуну звільнили, і на мить здалося, що міська рада нарешті запрацює. Проте даремно.
Знову обмінялися думками Посітко і Кобильник. Останній запропонував перенести розгляд земельних питань і питань зарплати на завтра. Мер зазначив, що є купа інших важливих рішень, зокрема, бюджетних, і можна працювати сьогодні.
Тим часом стало відомо, що через недієздатність міської влади місто втрачає державні кошти

– «2 000 000 гривень на розвиток інфраструктури нашого міста я вимушений позапланово перенаправити в інші громади тому, що рішення щодо реалізації цього проєкту не прийнято й засідання в черговий раз зірвано», – написав на своїй сторінці у фейс­буку нардеп Ігор МАРЧУК.

О пів на третю голови фракцій на запрошення мера знову пішли радитися. Результат – сьогодні о 9-й відбудеться чергова спроба розпочати роботу сесії міськради.