Субота, 20 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2021

ОСУЧАСНЕННЯ, ОЦИФРУВАННЯ ТА РИЗИКИ

24 вересня до Кам’янця-Подільсь­кого завітав голова Державної архівної служби України Анатолій ХРОМОВ.

Перед цим він відвідав Державний архів Хмельницької області, де оглянув приміщення для зберігання архівних документів та ознайомився з деталями реставрації документів, що постраждали під час пожежі 2003 року в Кам’янець-Поділь­ському міському архіві.
Візит до нашого міста розпочався з відвідування міського архіву, де Анатолій Володимирович разом із заступником голови Хмельницької ОДА Володимиром ЮР’ЄВИМ, директоркою Державного архіву Хмельницької області Катериною БУРДУВАЛІС і заступником міського голови Вадимом САВЧУКОМ оглянув стан архівного сховища та поспілкувався з колективом. Основне місце в розмові посів проєкт Закону України «Про Національні архівні інформаційні ресурси, управління документацією та архівами».
– У нас лічені архіви, які відповідають усім вимогам, прописаним у документах, оскільки ці стандарти не забезпечені фінансами, – каже Анатолій Хромов. – Ми прописували ідеали, під якими не було коштів, і керівники мали розуміти, що вони самі для себе створюють ризики. Аби не жити за уявленнями 1993 року, потрібен новий архівний закон.
У ньому ми змінимо поняття «документа Національного архівного фонду» на ширше – «національних архівних ресурсів». Це дасть змогу кращої комплектації баз даних. Також плануємо централізацію й уніфікацію роботи архівних установ.
Головний архівіст країни зазначив, що Державна архівна служба робить кроки до створення зручного доступу до оцифрованих документів.
– Є платформа для створення цифрових архівів – «Arсhium», роботу якої ми запроваджуємо у Центральному державному архіві громадських об’єднань України. Також цьогоріч ще три архіви мають намір її придбати. Після цього буде створена система з чотирьох архівів. І якщо вона працюватиме, Державна архівна служба України купить і поширить ліцензію цього ресурсу. Я знаю, що українці хочуть аналог польського «Szukaj w Archiwach», і «Arсhium» має всі шанси стати таким, – розповів чиновник.
А після обіду разом із головою Ка­м’янець-Подільської РДА Олександром АНУР’ЄВИМ і працівниками районних архівних відділів було проведено робочу нараду, в ході якої виявилося, що де­які спеціалісти ризикують втратити роботу внаслідок можливого майбутнього об’єднання архівних фондів. Проте Анатолій Хромов запевнив у необхідності такого кроку:
– Якщо район змінився, то має бути й об’єднання архівних фондів в одному місці. Тому з’явилася ідея про пілотний проєкт укрупнених районних архівних відділів за сучасним типом у Кам’янці-Подільському. І запевняю, що люди, які є фаховими, себе не втратять.

Олександр ЩЕРБАТИХ.