П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
1 Жовтня 2021

ЯКІ ДОХОДИ РАХУЄ СУБСИДІЯ

Мінсоцполітики роз’яснив, за який період враховуються доходи при розрахунку розміру житлової субсидії, і як рахують її розмір.

Житлова субсидія призначається окремо на опалювальний і неопалювальний сезони. У разі призначення житлової субсидії на 2021-2022 рр., повторно звертатися по призначення в жовтні не потрібно. Її розрахунок буде проведено органами соцзахисту населення автоматично (без звернення громадян). Коли житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону, то беруться до уваги доходи за III-IV квартали попереднього календарного року, якщо ж на опалювальний період, то за I-II квартали поточного календарного року. У разі, коли житлова субсидія призначається не з початку опалювального (неопалювального) сезону, то беруться до уваги доходи за два квартали, що пере­дують місяцю, який передує місяцю звернення по субсидію.
Важливо, що, в разі призначення житлової субсидії з початку опалювального сезону, доходи у вигляді пенсії враховуються в розмірі нарахованої пенсії за серпень поточного року, а в разі призначення з початку неопалювального сезону – за березень поточного року. У разі призначення житлової субсидії не з початку опалювального (неопалювального) сезону, враховується розмір нарахованої пенсії за місяць, що передує місяцю, попередньому до місяця, з якого призначається житлова субсидія.
Розмір субсидії розраховується як різниця між вартістю житлово-комунальних послуг у межах соціальних норм і нормативів та обсягом обов’язкового платежу. Формула виглядає так: субсидія – плата за ЖКП у межах норм і нормативів – обов’язковий платіж. Знаючи дохід сім’ї, а також членів сім’ї та осіб зі складу домогосподарства, можна самостійно розрахувати розмір обов’язкового платежу і орієнтовний розмір субсидії. Постановою Кабміну від 6 серпня 2014 р. встановлені соцнорми житла та соцнормативи, в межах яких держава надає громадянам субсидії на оплату ЖКП. Згідно з Постановою Кабміну від 27 липня 1998 р., розмір обов’язкового відсотка платежу визначається для кожного домогосподарства індивідуально за єдиною формулою і залежить виключно від розміру середньомісячного сукупного доходу домогосподарства на одну особу.

Пресслужба Хмельницької ОДА.